Good morning, Vietnam!

Donderdag 15 Februari 2007 door edvar

Na een lange, vermoeiende maar verder uitstekende vlucht, zijn we ondertussen aangekomen in Hanoi (of beter: Ha Noi) in Vietnam. Het begon toen gisteren de wekker om 6:30 ging, nog even de laatste dingen opruimen en daarna met de trein naar Schiphol, waar een wisselstoring gelukkig niet al te veel roet in het eten gooide. Vervolgens in ruim 12 uur naar Singapore gevlogen, waar we rond 6:00 uur (’s ochtends, lokale tijd) aankwamen. Even wandelen en een kop koffie/choco om rond 10:00 uur weer door te vliegen naar Ha Noi, waar we rond 12:30 (lokale tijd) aankwamen. Daar gelukkig geen problemen gehad met de bagage en de douane, dus dat ging prima!

We werden bij het vliegveld opgehaald om daarna met een busje naar het centrum te rijden. Zelf rijden in Vietnam is - net zoals een weg oversteken - bijna gelijk aan zelfmoord, want je wordt gek van de duizenden brommers die voorbij racen. Ha Noi heeft ruim 3 miljoen inwoners, en volgens ons een veelvoud aan brommers en motoren …

Het hotelletje (A to Z Queen Hostel) is simpel, maar prima. Snel een verfrissende douche genomen en de stad ingewandeld door de wirwar van steegjes, waarbij de vele brommers weer voor een flinke chaos zorgden.

Geld pinnen lukte eerst niet, maar later gelukkig wel en toen konden we ons met recht miljonair noemen. De Vietnamese Dong is namelijk geen zak waard, dus voor 50 euro heb je ongeveer 1.000.000 Dong. Met dat fortuin hebben we snel bij een supermarktje wat water gekocht. Tampons stonden ook op het lijstje (nee, niet voor Edvar ;) ), maar blijkbaar kennen ze die hier niet …

Daarna even wat Vietnamees gegeten (nee, geen loempia’s, maar het was wel vergelijkbaar) en aangezien Daniëlle al bijna in slaap viel, is die gauw het bed ingedoken. Edvar bleef nog even wat lezen, om daarna de website ook even bij te werken. Zie trouwens de pagina “Waar zijn we nu?” (rechter menu) voor het lokale weer …

Morgen gaan we de stad verkennen en mogelijk een excursie naar Sapa (Sa Pa) en/of Halong Bay boeken. We zien wel! En nu … gaat Edvar ook maar even het bedje opzoeken … :)

6 Reacties op “Good morning, Vietnam!”

 1. Carbon schreef:

  This is fantastic…! A very funny update and I’m glad to hear your flight was uneventful. I look forward to further updates. I felt like I was right there with you reading this. Have fun…! Edvar, good luck finding those, um, tampons… :)

 2. Agata en Dion schreef:

  Edvar & Daniëlle, ‘t kan nog net : GOEDE REIS, EN GENIET ! WIJ LEZEN JULLIE BERICHTEN GRAAG. Take care. Agata en Dion.

 3. Hein schreef:

  Hee eddy, zet je jungle-pet op en veel plezier daaro.
  Zijn de loempia’s daar net zo lekker als op de markt van almelo?

 4. John Kottier schreef:

  Hoi Edvar en Danielle,

  maak een goede trip!

  maarre
  ik lees nog niks over auto’s????

  JK

 5. Judith en Gerben schreef:

  He kanjer,

  Fijn dat jullie goed zijn aangekomen.

  Ja wij werken wel door haha. De mannen zijn hier druk met de verbouwing. Hoop kabaal maar het begint ergens op te lijken. Nog 2 weken en dan gaan we een weekje naar de sneeuw tenminste als er wat ligt. We zijn er in ieder geval even tussen uit. En dan nog maar hopen dat het evenwichtspunt nog een beetje op zijn plek zit, zodat ik gewoon kan op de skies kan… Anders maar lekker met een stapel boeken de zon in!

  De kilo’s blijven er maar aan komen, ja lach maar snik zo leuk vind ik het niet. Ik hoop echt dat ik alles er weer af krijg straks. Mijn buik begint nu vorm te krijgen. Heb alweer een stap in de goede richting gemaakt, alle kleren die te klein waren uit de kast gegooid en de kleren van mijn zus er in. Wauw…ben trots op mezelf!!!

  Trouwen krijgt ook steeds meer vorm en we krijgen er steeds meer zin in. We hebben inmiddels de lokatie gevonden. Herberg Molecaten te Hattem. zegt het jullie wat? Het ligt midden in het bos heerlijk romantisch hmmmmmm. Het eerste gedeelte van de kaarten is besteld ze zijn echt gaaf geworden….jullie zullen het zien bij thuiskomst haha.

  Voor de rest hier geen bijzonder nieuws. We kijken uit naar jullie volgende bericht.

  Veel liefs
  juger en wonder

 6. Jan en Ariena schreef:

  Hoi friends,

  Mooie foto’s en mooie verhalen.
  bedankt voor jullie verjaardagskaartje. Ik heb een leuke verjaardag gehad.
  Mooie ketting van Jan en een vrachtwagen rijles van mama.
  Ben vanavond met de kaarten aan het schrijven voor de bruiloft. Die van jullie schrijven natuurlijk ook. Het huisje is mooi geworden. De keuken en kamer zijn echt super gezellig.

  Dit is een klein verhaaltje van de nederlandse bodum. Ga nu snel naar bed. Jan ligt er al bijna, die is niet lekker.

  Veel plezier en ik kijk gauw eens weer op jullie mooie site.

  Dikke kus Jan en Ariena

Chuc Mung Nam Moi!

Zaterdag 17 Februari 2007 door Daniëlle

Oftewel: Gelukkig Nieuwjaar! Een beetje laat? Nee hoor, want gisteren werd hier in Vietnam het Chinese Nieuwjaar gevierd. Abba met “Happy New Year” is regelmatig voorbij gekomen. Er waren wat kleine festiviteiten (acrobaten) en ’s nachts een leuk vuurwerk. Dat laatste is hier in Vietnam trouwens verboden, dus het enige vuurwerk dat je hier kunt zien wordt afgestoken door de regering. En aangezien vuurwerk hier dus redelijk speciaal is, werd er regelmatig gejuicht en geklapt tijdens het vuurwerk …

Gisteren hebben we eerst lekker rustig aangedaan. Ontbijtje en daarna wat excursies naar Sa Pa en Halong Bay geboekt. Verder rustig door het oude centrum (Old Quarter) gelopen, genietend van de vele winkeltjes (Tinnen kacheltjes, Rode lampionnen, Schoenen etc.), maar af en toe vloekend vanwege de duizenden brommertjes die je bijna over de voeten rijden.

Het is Edvar gelukt om alvast wat foto’s van de eerste dagen in Ha Noi op de website te zetten. Klik daarvoor op de “Foto Galerij” in het rechter menu. Hier zijn onder meer de verschillende nieuwjaarsbomen te bewonderen, die op de brommers vervoerd worden, sommigen zien letterlijk door de takken de straat niet meer :D .

Morgen brengen we een bezoek aan het Mausoleum van Ho Chi Minh en gaan we ’s middags naar het waterpoppentheater. ’s Avonds vertrekt de nachttrein naar Sa Pa (vlakbij de Chinese grens), waar we twee dagen zullen doorbrengen om daarna direct door te gaan naar Halong Bay (kust met mooie karsteneilanden).

Leuk dat we ook al uit alle hoeken van de wereld berichtjes terug ontvangen hebben. Lieve Ju je wordt vast weer superslank, komt helemaal goed en je krijgt voor het ongemak een klein wondertje terug moet je maar denken.

Paps heb je al bericht gekregen van de kijker, die mijn huisje vandaag is komen bekijken? Was het de jongen, waarvan de ouders op de open huizen route zijn wezen kijken?

We hebben allebei nog niet echt het gevoel dat we op wereldreis zijn, maar meer aan het begin van een hele lange vakantie, maar misschien dat dat gevoel nog komt…..

We zullen jullie op de hoogte houden van onze avonturen!

New Year's Tree                      New Year's Tree

Tin Cans   Fireworks

11 Reacties op “Chuc Mung Nam Moi!”

 1. Wan schreef:

  Hoi Edvar en Danielle!

  Kung he fat choi!!!! (Gelukkig nieuwjaar in het Chinees) :-) Goed om te horen dat jullie goed zijn aangekomen. Hopelijk niet al te veel last van jetlag? Nou ben benieuwd naar jullie vervolg- verhalen en foto’s.

  gr. Wan

 2. Rik Jan schreef:

  Hoi Danielle en Edvar!

  Ziet er geweldig uit op de foto’s. Lijkt wel een beetje op Nepal, alleen iets drukker en smeriger. Maar dat kunnen jullie zelf wel gaan vergelijken. Heel veel plezier verder en rust maar lekker uit op jullie lange vakantie!

  Groetjes Rik Jan

 3. Anja schreef:

  Hé travellers!

  Zucht, als ik die foto’s zo zie, dan is het moeilijk om niet jaloers te worden…

  Hebben jullie de oliebollen gemist met oud & nieuw of hebben ze in Viernam ook iets wat daar op lijkt??

  Vulle wille nog! Ik ga me nu maar eens voorbereiden op de carnavalsoptocht waar ik vanmiddag aan mee ga doen als Katrien Duck..

  ALAAF!

  X
  Anja

 4. Anja en Roel schreef:

  Hallo Danielle en Edvar,
  Het ziet er daar bijna….zo mooi uit als hier in Hermanus ZA. Wij genieten van de zomer, jullie ook? Het is allemaal een beetje vreemd als ze in NL carnaval vieren in de kou en je hier wat andere omstandigheden hebt.
  Het is weer even wat anders dat Vietnam. We blijven jullie volgen.
  Groet,
  Anja & Roel
  NB.: Het huis zal dit jaar nog niet af zijn, dus plan maar weer een reis voor volgend jaar!

 5. Judith en Gerben schreef:

  he kanjers,

  Zo en nu voor de laatste keer want dan weet ik het zeker dat de s bij he kanjers wegvalt. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat ik toch echt wel kanjers intik keer op keer. Hier lig ik dan ziek in mijn bed jullie belevingen te lezen, geeft me tenminste nog wat afleiding. Ik heb medelijden met wonder, die wordt door mijn gehoest heen en weer geslingerd in mijn buik, straks krijg ik een stuiterbal… Veel heb ik dus niet beleefd de afgelopen dagen, bed bed bed en nog eens bed hoop er morgen toch wel weer eens uit te kunnen. Dat vakantiegevoel verdwijnt vanzelf wel…gewoon lekker blijven genieten en beleven. Hoe waren de excursies?

  liefs juger en wonder

 6. Corné schreef:

  Hoi Danielle en Edvar,

  Wat een mooie site en wat leuk om te zien en lezen hoe goed jullie het hebben.
  Geniet er lekker van en hartelijke groet van

  Corné Ligthart

 7. Erna schreef:

  Hoi!

  Chuc Mung Nam Moi!
  Vorig jaar was ik met TET ook in Vietnam. In Nha Trang. Dus leuke herinneringen als ik jullie verhaal lees. Sapa en Halong Bay vond ik echt helemaal geweldig, dus ik ben benieuwd naar het vervolgverhaal.
  Ook herken ik de opmerking dat je nog niet het idee hebt dat je op wereldreis bent. Het kan voor jullie natuurlijk anders gaan, maar ik verwacht dat het nog een maandje duurt totdat je beseft dat het géén korte vakantie is en je gewoon niet naar huis hoeft. :-) :-)

  Heel erg veel plezier!!
  Erna

 8. Frank schreef:

  Ziet er allemaal leuk uit hoor! Tjonge krijg weer heimwee naar VietNam :| Ook leuk om de bekende dingen te horen waar jullie ook heen gaan of al zijn geweest. Zoals dat waterpoppentheater, even een “oh ja!” moment.

  Ik wens jullie veel plezier in VietNam (en de daarop volgende landen uiteraard), zal regelmatig deze site bezoeken, ook al is het soms even kot om de foto snel te kijken.

  Groeten Frank

 9. Natalja Marcuk schreef:

  Danielltje, Edvar,

  ik ben eruuuuuuuuuuuuuugggggggggg jaloes op jullie, hoor! Lekker met ze 2 ver weg van realiteit en elke dag brengt iets nieuw aan jullie.

  Ik kijk regelmatig deze site en ik ben erg benieuwd naar jullie volgende destinatie!

  Groeten uit zonnige, warme (+14graden) Nederland!

  Natalja Marcuk

 10. Moniek schreef:

  Hé hallo Daan en Edvar,

  Erg leuk om al jullie verhalen te lezen. Klinkt wel heerlijk en mooi allemaal en wij genieten lekker op afstand mee. Ik ben eigenlijk ook wel een beetje jaloers.
  Hier lijkt het gelukkig lente te worden. De afgelopen dagen waren heerlijk zonnig en je voelt je humeur met elk zonnestraaltje gewoon beter worden. Vrijdag over een week gaan we ook nog heerlijk op wintersport, dus dat is helemaal goed. Er zal wel niet veel sneeuw meer liggen, maar dan zoeken we gewoon de terrasjes op. Verder maken wij in vergelijking met jullie natuurlijk weinig spannends mee en zal ik jullie niet vermoeien met hoe wij onze dagen doorkomen.
  Nou, heel veel plezier in Nieuw-Zeeland (en de volgende landen) en ik kijk uit naar jullie volgende berichten.

  Liefs Moniek (ook namens Rob en Lisanne)

 11. Mirella Kowalski schreef:

  Lieve Danielle en Edvar,

  Wat een super foto’s en verhalen en ik ben het met de andere eens ben ook echt jaloers! Geniet ervan want volgens mij kan je dit maar één keer meemaken. Ik mis je knuffels heel erg dus moeten over een aantal maanden zekers afspreken om te knuffelen maar ook om al je verhalen “live” te horen. Hopelijk heb je ondertussen je huisje verkocht … Hier bij Serono z’n gangetje, lekker druk en bevalt mij nog prima.
  Nog de groetjes van Jack en veel plezier en geniet ervan.

  Dikke knuffel Mirella

Sapa en Halong Bay

Zaterdag 24 Februari 2007 door Daniëlle

Na leuke excursies naar Sapa en naar Halong Bay, zijn we nu weer terug in Hanoi! Het was een leuke tijd, met redelijk goed weer en hoewel we onderweg wat last hebben gehad van onze darmen en ons EHBO-kitje ook al twee keer hebben gebruikt (wees gerust ;) ), is het met onze gezondheid nu weer uitstekend! Laten we even vertellen wat we de afgelopen week hebben gedaan …

Afgelopen zondag zijn we ’s ochtends met een cyclo (een soort riksja) naar het Mausoleum van Ho Chi Minh gegaan, die hier in Vietnam zeer vereerd wordt. Hij lag er keurig bij, hoewel er af en toe verhalen rondgaan dat Madame Tussaud hier een contractje heeft ;) . Vervolgens hebben we een kleine tempel bekeken (One-Pillar Pagoda) en een museum over Ho Chi Minh. Iets verderop hebben we bij de botanische tuinen lekker gerelaxed, eekhoorntjes gespot en apen in kooien gezien.

Ho Chi Minh Mausoleum    Edvar

Daarna zijn we teruggelopen naar het centrum (Old Quarter) en een hebben we een voorstelling bijgewoond van het Waterpoppen-theater. Erg leuk!

Waterpuppets, Hanoi

In het hotel even opgefrist om vervolgens met een busje naar het station te gaan, waar de nachttrein richting Lao Cai (bij de Chinese grens) klaarstond. Het bleek dat we in verschillende coupés zaten, maar op de Vietnamese manier werd het toch nog geregeld, zodat we bij elkaar konden slapen. Voor ons leek het allemaal erg lang te duren (je hoort alleen maar “it’s OK”), wat ons een beetje op de zenuwen werkte, maar toch krijgen die lui het voor elkaar …

’s Avonds in de trein zaten we samen met Vuong, een Vietnamese jongen uit Ho Chi Minh City, die gelukkig goed Engels sprak (hij had gestudeerd in Australië) en ook nog leuke muziek bij zich had. Dat was wel even gezellig!

De nacht was voor Daniëlle iets minder fijn, want ze kon slecht slapen en moest ook nog een keer overgeven, waarschijnlijk door een rotte banaan. Een beetje brak kwamen we dus ’s ochtends rond 7:00 in Lao Cai aan (map: Google MapsGoogle EarthMultimap.comMSN Virtual Earth), waar we keurig werden opgewacht om vervolgens met een busje in een uur naar Sapa te rijden.

In Sapa hebben we ons in een hotel even kunnen opfrissen en na ons ontbijtje begonnen we met onze gids Sumiya aan een wandeling door de rijstvelden. Het was mooi weer (wel een beetje mistig), lekker warm (dus ook verbrand!) en de rijstvelden waren erg leuk. Qua natuur zie je verder niet veel (alleen boerderij-dieren, waaronder veel jonge kuikentjes en hondjes), maar qua cultuur wat meer: in het gebied wonen verschillende bergvolkeren (zoals de Black H’mong,Tay en de Dzao) die allemaal hun eigen tradities en kleding hebben. Op zich erg leuk, maar we werden wel een beetje gek van het “stalken” om telkens maar te proberen wat aan ons te verkopen… (What’s your name? Ah beautiful name! How old are you? Ah very young! Where are you from? Ah Holland small country!)

Sapa     Dzao people

In het dorpje Ta Van bleven we bij een gezin slapen. Een eenvoudig huisje, met de noodzakelijke dingen om te slapen en te eten, en natuurlijk ook een televisie (?!). We voelden ons niet altijd even welkom, want soms werden we een beetje genegeerd. De honden en de katten vonden ons echter wel lief ;) . Maar toch was het leuk, ook omdat het eten echt fantastisch was. Tien borden met verschillende maaltijden, plus nog wat zelfgemaakte rijstwijn als toetje. Daarna waren we redelijk moe, dus gingen we naar de zolder om lekker te maffen op een matrasje …

De volgende dag zijn we na een goed ontbijtje (en een fooitje aan de bewoners die daar redelijk versteld van stonden) verder gaan wandelen door de rijstvelden, inclusief een ander bezoek aan een Tay gezin, waarbij we keurig uitleg kregen over de gebruiken en zo. We konden nog even een specerij proeven, die ook gebruikt wordt als medicijn voor buikpijn en hoofdpijn. Uiteindelijk werden we na het middagsuur opgepikt door een busje en reden we terug naar het hotel, waar we ons konden opfrissen en waar we wat konden eten. Bij het wachten op de bus bleek dat een Fransman zich in de vingers had gesneden, dus snel het EHBO-kitje gepakt om hem te helpen. Daniëlle kon lekker even voor dokter spelen…

Met een busje naar Lao Cai gereden en bij een restaurantje gewacht op de tickets voor de trein. Dit gebeurde weer op de Vietnamese manier, maar we waren er nu een beetje aan gewend, dus lieten we alles maar gewoon over ons heenkomen …

Bij het instappen in de trein gleed Daniëlle uit, met als gevolg een kleine wond aan haar scheenbeen. Dus werd de EHBO-kit er weer bijgepakt, maar gelukkig viel het allemaal nog wel mee. De treinreis was verder prima en deze keer konden we gelukkig beter slapen. Rond 5:00 kwamen we aan in Hanoi, waar we zouden worden opgepikt door het hotel. Surprise, er stond niemand klaar, dus na een half uur wachten maar zelf een taxi genomen (voor teveel geld). In het hotel moesten we de mensen zelfs wakker maken (slome lui daar!), maar daarna kregen we gelukkig een kamer om ons op te frissen.

Rond 8:00 vertrokken we alweer, nu richting Halong Bay (map: Google MapsGoogle EarthMultimap.comMSN Virtual Earth). Na een rit van drie uur stapten we met zo’n 15 anderen op een klassieke boot om richting de vele eilanden te varen. Beetje mistig, maar verder was het erg mooi! Onderweg nog een grote druipsteengrot bezocht, daarna lekker een uurtje met de kayak rondgepeddeld en sommige anderen gingen nog lekker even zwemmen. Na het eten hebben we met vijf anderen onder het genot van een biertje leuk gepokerd, om daarna naar onze “honeymoon suite” te gaan en lekker te slapen.

Halong Bay

De volgende ochtend pikten we nog wat mensen op van een andere boot, waaronder twee Nederlanders (Gerrit en Annie) uit …. Borne! Het is soms een klein wereldje …

Naar het eiland Cat Ba gevaren, waar we een andere grot hebben bezocht, deze keer ook met een aantal vleermuizen. Daarna lekker gelunched en op die plek spotte Daniëlle een paar prachtige ijsvogels, met fantastische blauwe kleuren (net zoals in Nederland).

Naar een stadje gereden, ingechecked in een luxe hotel en daarna direct weer met de boot richting een leuk klein strandje. Lekker even gezwommen! Daarna met de boot terug, deze keer in een dichte mist, die plotseling kwam opzetten.

In het hotel gedouched (er was nauwelijks waterdruk, dus soms kwam er geen druppel uit de kraan op de zesde verdieping), lekker gegeten en ’s avonds met de groep naar het café voor wat biertjes, rijstwijn en karaoke (Edvar bleef bij het laatste onderdeel alleen maar toekijken …). Daarna lekker geslapen.

Vrijdag deden we niet veel meer dan terugrijden naar Hanoi, waar we tegen 16:00 aankwamen. Het gehobbel in het busje was voor Daniëlle nogal slaapverwekkend ;) .

Zzzzz ...

In Hanoi lekker pizza gegeten met Marc en Lisa, die we kennen van de trip naar Halong Bay. Zij zijn ondertussen al 6 maanden onderweg, en hebben we nog zo’n 7 maanden te gaan. Hun avonturen kun je bekijken op: 2HeadedTurtle.com.

Vandaag in Hanoi lekker gerelaxed. Uitslapen, beetje lezen, dagboekje bijwerken en de website bijgewerkt. Zie de foto galerij voor zo’n 50 nieuwe foto’s.

Vanavond met de nachttrein naar Hue (map: Google MapsGoogle EarthMultimap.comMSN Virtual Earth). Daar zullen we een dag of twee blijven, om daarna verder te gaan naar Hoi An en Nha Trang. Zoals gewoonlijk, doen we ons best om jullie op de hoogte te houden!

6 Reacties op “Sapa en Halong Bay”

 1. Marc schreef:

  Woo-hoo! Cat Ba Crew 4-ever!

 2. ma&pa schreef:

  laatste mail gezien.Dank en goad goan.meer volgt

 3. Barry, Timon en Joyce schreef:

  Hoi avonturiers,

  Leuk om jullie verhalen te lezen en foto’s te zien.
  Zo kunnen we vanuit het regenachtige Deventer een beetje mee genieten.
  Veel plezier, groetjes Barry, Timon en Joyce

 4. Sandra schreef:

  Hoi,
  Bedankt weer voor een mooi verslag en de mooie foto’s
  Gelukkig maar dat jullie een EHBO-kit bij jullie hebben, want het komt zo te lezen wel van pas. Hier gaat het allemaal zijn gang, het voorjaar wil nog niet echt komen….
  Take care,
  Sandra

 5. hans en erna schreef:

  Hallo edvar en daniëlle
  Nog maar 14 dagen op pad en nu al zoveel gezien!
  Prachtig jullie foto’s. We genieten mee.
  De goede raad van Hans:…..uitkijken bij het oversteken!!!!!!……
  komt wel héél …goed van pas daar in Hanoi met al die oorverdovende
  brommers!!
  Edvar en Daniëlle, good luck en zonnig spoor.
  Heb het goed en houd het goed!!!!!…
  Hartelijke groeten Hans …. en Erna

 6. Ira Schwartz schreef:

  Good to hear that there’s good pizza to be had, even in Hanoi! Perhaps not as good as Pizzaria Monegasque used to be, but . . .
  By the way- excellent stuff in the Photo Gallery!

Hoe kun je toeristen in Vietnam belazeren?

Dinsdag 27 Februari 2007 door Daniëlle

Hallo allemaal,

Wederom een update uit Vietnam, deze keer vanuit Hoi An, een klein stadje in het midden van Vietnam. Op dit moment hebben we allebei een beetje gemengde gevoelens over Vietnam, sommige mensen zijn erg vriendelijk en andere mensen hebben ontdekt, hoe je toeristen tijdens hun vakantie tot en met de laatste cent uit kunt knijpen. In het onderstaande stukje zullen we dit, nogal krachtige standpunt, onderbouwen met een aantal voorbeelden.

Terwijl we onze vorige update op de website aan het typen waren in ons hotel in Hanoi, konden we het niet helpen, dat we een nogal heftige discussie tussen de manager van het hotel en een Spaanse toerist opving. Het meisje had 12 dollar betaald voor het laten wassen van drie rokjes, vier topjes, 12 paar ondergoed en een korte broek. Toen ze haar kleren terugkreeg was het aantal geslonken tot 1 topje, 1 korte broek en 1 paar ondergoed. Bovendien was het eens hagelwitte topje geruïneerd, omdat het nu helemaal grauw was door het verkeerde wassen. Ze eiste haar geld terug en wilde met de manager praten om het probleem op te lossen.

Echter de manager dacht daar anders over, hij had de was tenslotte niet zelf gedaan, dus het was zijn schuld niet en kon hij haar het geld ook niet teruggeven. Aan het eind stond haar het huilen nader dan het lachen en ze zei, dat de manager verantwoordelijk was voor de diensten, die het hotel aanbood en dus ook voor het wassen van de kleren, maar hij liep gewoon boos weg ……

Zaterdagavond zijn we met de nachttrein van Hanoi naar Hue gegaan. We werden netjes zoals afgesproken bij het station afgezet. Echter nadat we uit de taxi waren gestapt zei de jongen van het hotel (ongeveer twaalf jaar oud), dat wij de taxi moesten betalen, omdat hij geen geld had. Na een boze blik van Edvar en een “No way we are going to pay for the taxi. You are paying!”, betaalde hij toch snel de taxi …… Dezelfde jongen had ons zogenaamd gemist, toen hij ons op moest halen vanuit Sapa. Waarschijnlijk verdient hij een lekker zakcentje bij elke keer als een toerist hier intrapt …

Aangezien Edvar nogal verkouden was en elke tien minuten zijn neus moest snuiten had hij niet erg veel nachtrust gekregen tijdens de treinreis van Hanoi naar Hue. Bij aankomst in Hue werden we overvallen door taxi chauffeurs en fietstaxi’s, die ons persee een ritje wilden aanbieden. Met onze slaperige koppies werden we hier op een gegeven moment zo geïrriteerd van, dat we helemaal naar ons Hotel het Thai Binh Hotel number II zijn gelopen. Deze fysieke training verloste ons echter wel van onze irritatie :) . Het hotel was ons aangeraden door een vent in de trein, die het nog niet heel bekende hotel moest promoten.

De prijzen, die vermeld staan in de Lonely Planet voor Hue zijn toe aan een update, omdat ze nogal wat zijn gestegen. Als voorbeeld een hotel waarbij de kamerprijzen zouden moeten liggen tussen de 5-20 dollar, had nu een kamer van 50 dollar als goedkoopste kamer. De bus van Hue naar Hoi An zou 2 dollar kosten, echter stond overal vermeld met de prijs van 3 dollar, uiteindelijk na bij drie plaatsen navraag te hebben gedaan bleek de prijs sinds het nieuwe jaar te zijn gestegen naar 5 dollar. Leuke inflatie ……

Tijdens onze eerste dag in Hue hebben we de indrukwekkende Citadel bezocht. Hier hebben we minstens 4 uur rondgestruind. Bepaalde gedeeltes zijn erg mooi gerestaureerd met hulp van de Canadezen, waardoor je een goed beeld krijgt hoe het vroeger in de tijd van de keizers moet zijn geweest. Andere gedeeltes zijn niet of nauwelijks gerestaureerd en worden gestut door houten palen om instorten te voorkomen. In deze gedeeltes hing een mysterieuze, troosteloze sfeer van vergane glorie, die de tand des tijds niet heeft doorstaan.

Gate, Citadel, Hue    Restauration, Citadel, Hue

De tweede dag hebben we fietsen gehuurd voor 15.000 dong inclusief een kaart van de omgeving. Niet voor de 10.000 dong, die we verwacht hadden, maar in ieder geval minder dan het eerste aanbod van 20.000 dong. Langzaamaan beginnen we het te leren om beter te pingelen.

Allereerst zijn we door mooie rijstvelden met witte reigers naar een leuke oude japanse loopbrug de “Thanh Toan bridge” gefietst. Onderweg werden we begroet door vriendelijke mensen, die continue “Hello” naar ons riepen en ons graag de goede weg wezen. Echter soms werd het Hello gevolgd door een lading Vietnamees, dat gezien het gelach, wat erop volgde, volgens ons heel wat minder vriendelijk was …… Helaas weten we niet wat er precies gezegd werd, want we zijn nog niet echt een ster in het Vietnamees. Bij de brug hebben we nog een tijdje met een Vietnamees staan praten, die nu in Amerika woont. Bij onze drankjes kregen we zoete gember met kleine nootjes van een vriendelijke dame.

Rice Fields, Hue    Temple

Hierna hebben we de tempel van Nam Giao bezocht of althans wat er van over was. De toegang was gratis, we konden onze fiets bij het begin parkeren. We kregen een metalen muntje en een nummer werd met krijt door een bewaker op ons zadel gekalkt. Domme toeristen, als we zijn, hebben we niet geïnformeerd of dit grapje ook nog wat kostte. Na vijf minuten hadden we het wel gezien en konden daarna 4.000 dong neertellen voor het parkeren van onze fietsen. We hebben wel duidelijk gemaakt dat we het niet echt netjes vonden dat dat niet van tevoren gemeld was, echter we geloven niet dat dit veel indruk maakte ……

Hierna zijn we naar de graftombe van Tu Duc gegaan wat erg leuk was. Edvar zag hier bij het water wederom een mooie ijsvogel zitten. Tevens liepen we hier Tim, één van onze pokervrienden van de Halong Bay tour, tegen het lijf. ’s Avonds hebben we met Tim en Isabel, die zich de hele dag niet zo lekker had gevoeld, nog een paar drankjes in de DMZ bar gedronken. Het hele gebied rond de tombes bestaat zo’n beetje uit begraafplaats, wierook stokjes zijn hier dan ook met hele bossen tegelijk te koop. Terug in Hue hebben we de eilandjes ten noorden van de Citadel nog bezocht, maar hier was niet heel veel te zien.

Incense    Tu Duc Tomb
Mandarin Guards    Elephant

Vanochtend werd ons wederom een loer gedraaid, omdat onze busrit van Hue naar Hoi An slechts drie uur i.p.v. de verwachte zes uur duurde en er slechts één stop in Danang ingelast werd om mensen uit te laten stappen i.p.v. de verwachte vier stops met een bezoek aan de Marble Mountains. Natuurlijk kregen we geen geld terug en waren we de volle pond van 5 dollar kwijt en stonden reeds om elf uur in Hoi An ……

Op één of ander manier is klantvriendelijkheid de Vietnamezen vreemd en voelen ze zich niet snel geroepen om toeristen uit de brand te helpen. Als ze het gevoel hebben dat ze niet verantwoordelijk zijn zullen ze geen vinger uitsteken om je te helpen. Eén ding is zeker je moet vooral niet boos op ze worden, want dan lopen ze gewoon boos weg….. Gelukkig hebben we zelf nog niet al te veel problemen gehad, maar hebben wel een aantal gevallen gezien waarbij dit principe geldt.

Van de ene kant lijkt het soms overdreven om over een paar euro boos te worden (ter info: 20.000 dong is gelijk aan ongeveer 1 euro), maar van de andere kant is het gewoon een principe kwestie, afspraak is afspraak, we houden er gewoon niet van om opgelicht te worden. Bovendien is dit misschien niet erg tijdens een korte vakantie, maar als we het elke keer maar pikken, dan kan het uiteindelijk een behoorlijk gat in onze begroting slaan en dit is pas maand één van onze 8 of 9 maanden wereldreis.

Oké dank jullie wel voor jullie luisterende oor, het lucht al lekker op door het even lekker van ons af te schrijven. Dus Hoi An, maak je borst maar nat, wij zijn er klaar voor om de oude stad te gaan ontdekken! Voor de liefhebber wederom 34 nieuwe foto’s in de foto gallerij!

7 Reacties op “Hoe kun je toeristen in Vietnam belazeren?”

 1. Ivo schreef:

  Hoi Daan & Edvar,

  Nou zo beleef je nog eens wat; zeker geen saai land -:)

  De foto’s zijn schitterend en ik ben helemaal niet jaloers hahaha

  Veel plezier en ik ben benieuwd naar jullie volgende verslag!

  Groeten Ivo & Gienia

 2. Pauline schreef:

  Hallo Edvar en Danielle,

  Leuk om jullie ervaringen te lezen. Vrienden van ons zijn net terug uit Vietnam en zij hadden vergelijkbare ervaringen. Daarbij komt dat ik steeds meer mensen hoor die die kant op gaan. Blijkbaar is het “hot” om daarheen te gaan. De mensen daar zullen wel bedenken dat het makkelijk geld verdienen is. Ze moeten alleen nog even leren dat je met vriendelijkheid en behulpzaamheid soms veel meer verdiend (lees “tips” krijgt) ;)

  Pauline, Erik en Maarten

 3. Marieken schreef:

  Hoi Daan en Edvar,

  Zo te horen komen jullie terug als ervaren pingelaars. Het is heel gewoon voor die mensen om meer te vragen, en waarom ook niet, het valt altijd te proberen of er weer zo’n “gek”in trapt. Hebben ze toch weer een mooi centje erbij verdient (behalve dan van het wasgoed). Laat je van je beste kant zien en ga afdingen die hap! Op een gegeven moment is dat gewoon de uitdaging en ze doen het ook onder elkaar hoor…

  Ik hoop dat jullie een geweldige voortzetting van de wereldreis hebben en laat je niet kisten!

  Veel liefs,
  Mariek

 4. Frank en Audrey schreef:

  Hoi hoi,

  Leuke ervaringen. De verhalen komen ons bekend voor. Ook de kleine irritaties die ontstaan als je zelf net niet helemaal Fit of moe bent. Toerisme is nog vrij nieuw daar, en iedereen kan op een dag aan een tourist een salaris verdienen gelijk aan een maand op het platte land werken. Van klantvriendelijkheid of klantbinding hebben ze nog niet gehoord. Als je je goed voelt lach je er om!!!

  Voor de rest zie ik weer de schitterende plaatjes van Sapa, halong, en HUE. Geweldig….ontsnappen aan de drukte van de stad, prachtige natuur en cultuur.
  Ik ga onze eigen foto’s er snel maar weer eens bij halen….

  Het is leuk om jullie verhalen te lezen. Heel veel plezier in Hoi an en Nha Trang (duiken daar Edvar????) erg mooi. En als jullie echt ff tot rust willen komen….Mui ne een eindje zuidelijker richting Ho chi minh, is geweldig. Wel iets duurder, maar schattige hutjes aan het strand…dus je wordt sochtends wakker en rent zo de zee in…super. Het was een van onze meest fijne plekjes. In weekenden is het wel druk.

  We zijn maar een klein beetje jaloers (hahahaha)…geniet ervan…
  Liefs Frank en Audrey

 5. martijn schreef:

  hallo danielle en edvar, leuke fotos en berichten van jullie, wou dat ik er bij was, maar ja gaat niet he.
  hier in enschede gaat nog alles prima, dus ik hoop voor de komende tijd ook voor jullie.
  Reis ze nog en veel plezier.
  groetjes martijn

 6. Erik schreef:

  Hoi Daneilel en Edvar,

  Ben zelf geen reiziger maar als ik deze verhalen lees dan ga ik er toch maar eens over nadenken. Net gedaan, maar wordt niks, veel te lang van huis.
  Maar ga zeker jullie website bezoeken om de leuke verhalen te lezen op welke mooie plekken jullie allemaal komen. Zeer mooie foto’s.
  Edvar, Ferrari heeft zijn eerste prijs al weer binnen, Kimi (Melbourne)

  Heel veel plezier en geniet er lekker van!!

  Groeten,
  Erik

 7. Bart Vanruymbeke schreef:

  Hallo Danielle & Edvar,
  Great jullie ervaringen Vietnam te kunnen volgen. Temeer daar wij in juli-augustus ook een trekking vietnam doen is/was jullie verhaal héél welkom.
  Mochten jullie nog info of webadressen van vrienden hebben die momenteel Vietnam doorkruisen zou dit zéér aangenaam en welkom zijn. Momenteel grootse problemen om via het net onze binnenlandse vluchten te boeken… Dit stoppen en terplaatse boeken of toch vanuit Belgie?.?.? Alvast heel veel fun in Nieuw Zeeland en alle geluk toegewenst.
  Groetjes uit Belgie! Bart & Hilde (eveneens bezeten duikers…..)

Zon, zee, strand en duiken in Nha Trang

Zondag 4 Maart 2007 door Daniëlle

Nadat we een dagje rondgeslenterd hadden in Hoi An en ons souveniertje van Vietnam hadden gekocht (een setje Vietnamese eetstokjes) zijn we met de nachtbus naar Nha Trang gereist.

Volgens het bureautje, waar we het buskaartje hadden gekocht, zouden de stoelen niet verstelbaar zijn, zou er geen airconditioning zijn en geen video, echter op de video na was toch alles aanwezig. De bus was drie kwartier te laat en ze hadden ons op de verkeerde dag geboekt, maar na een telefoontje van de vriendelijke receptioniste van ons hotel, konden we toch nog mee. Op een lekke band na verliep de reis prima.

Flat Tire

In Nha Trang aangekomen, konden we al snel een leuk hotelletje vinden en hier verblijven we 6 nachten, omdat Edvar zijn Open Water duikbrevet wil gaan halen, wat vier dagen in beslag zal nemen. De eerste dag konden we even bijkomen van de busreis. Gisteren en vandaag zal Edvar zijn theorielessen hebben en zijn oefeningen leren in het zwembad. Maandag en dinsdag begint het echte werk en gaat hij zijn vier duiken doen in zee en zullen we om 7:00 vertrekken vanaf de duikschool. Ik ga dan mee om ook mijn duiken weer op te frissen.

Nha Trang

Terwijl Edvar het duiken onder de knie probeert te krijgen, kan ik lekker relaxen, gisteren lekker aan het strand gelegen, lekker boekje lezen. Het weer is hier heerlijk, in de zon erg warm, maar aan zee met een heerlijke briesje is het heel goed uit te houden. Echter je moet wel oppassen, want zelfs in de schaduw verbrand je levend, vandaar dat ik de zon voor vandaag, maar even voor gezien hou :) .

Het zuiden van Vietnam is toch wat gemoedelijker, dan het noorden, de mensen zijn gewoon een stuk minder opdringerig en erg vriendelijk. Als het duiken allemaal goed verloopt willen we nog een bezoekje brengen aan Hon Lao (Monkey Island) en daarna afreizen naar Dalat en een excursie boeken naar Cat Tien National Park. Hierna reizen we door naar Ho Chi Minh City (Saigon) om een bezoek te brengen aan de Cu Chi Tunnels en om in een dagje Ho Chi Minh City te verkennen. Hierna zit onze tijd in Vietnam er al weer zo’n beetje op en vliegen we op 14 maart van Ho Chi Minh City naar Christchurch in Nieuw Zeeland.

3 Reacties op “Zon, zee, strand en duiken in Nha Trang”

 1. Marieke schreef:

  Hallo harde werker en luie zonaanbidster!

  Ben net een half uur bezig geweest om alle verhalen door te lezen en dan moet ik nog aan de foto’s beginnen. Wat kan een mens veel meemaken in zo’n korte tijd! Ik ben blij dat jullie het zo naar je zin hebben maar…… Edvar: haal Danielle eens snel uit die zon! Ze is altijd al de bruinste en als ik deze verhalen lees dan kunnen we over 8 maanden niet meer met goed fatsoen in de korte broek naast haar gaan staan. Allemaal onzin natuurlijk. Geniet er lekker van, dan doen wij dat hier in het koude en natte Holland ook via jullie site.

  Dikke knuffel!

  Marieke en Bas

 2. Carbon schreef:

  Hello, Danielle. It sounds like you and Edvar are having a great time. I look forward to hearing more updates. Good luck with the diving…!

 3. pa en ma schreef:

  Gelezen in Hong Kong. Geniet er verder van. Morgen wij naar Auckland.

Regen in Dalat

Donderdag 8 Maart 2007 door Daniëlle

Inderdaad in Vietnam kan het ook regenen. We zijn net aangekomen in Dalat (Google MapsGoogle EarthMultimap.comMSN Virtual Earth). Aangezien het buiten regent, hebben we mooi de gelegenheid om jullie weer even helemaal bij te praten en te zorgen dat alle foto’s weer te bewonderen zijn.

In Hue zagen we ze het eerst, maar sindsdien zien we ze overal, kleine gekko’s, die op de kop aan de muur hangen. Als het gaat schemeren komen ze te voorschijn en proberen vliegen te vangen, waar ze overigens erg goed in zijn. Erg grappig om te zien.

In Nha Trang heeft Edvar het erg druk gehad met het behalen van zijn Open Water duikbrevet. Lieve schat bij deze gefeliciteerd je hebt het gehaald! Nu kun je voortaan ook onder water goed op me passen ;) . Zelf heb ik ook vier duiken gemaakt, wat ook weer erg gaaf was. Alleen het grottenavontuur vond ik iets minder, aangezien we daar niet van tevoren over gebriefd waren door onze belgische instructrice.

Het onderwaterleven in Vietnam is leuk, ik heb beter gezien (b.v. Egypte), maar toch zeker de moeite waard. Mooie blauwe zeesterren, Zee egels met lange stekels, vele kleurrijke visjes, waaronder Nemo, meerdere Murenen en ik heb zelfs een waterslang gezien, dat was wel erg gaaf.

Het duikclubje van Edvar bestond uit: Pete uit Engeland, Cheryl uit Schotland en Akihiro uit Japan. Clara en Sven hebben hun alle vaardigheden voor het duiken bijgebracht. De eerste dagen was Edvar nog een beetje onzeker, maar dat ging gelukkig steeds beter. Mijn duikmaatje op de eerste dag was Danny uit Nijmegen. Hele leuke meid samen koprollen zitten maken onder water :) . De tweede dag heb ik met een Australisch koppel Kellie en Jason gedoken.

Rainbow Divers Dive mates

Verder nog voor dating service proberen te spelen, maar kwam eigenlijk tot de ontdekking, dat ik voor Pete nog geen geschikte kandidate in de aanbieding heb. Vanessa een Australische, die werkt in Tokyo wilden we wel een keer een drankje laten drinken met Tom, maar dan moet ze wel even op onze blog reageren!

Erg jammer aan Vietnam blijft, dat mensen al hun afval van zich afgooien, zowel op straat als in het water. Of zou het gewoon werkverschaffing zijn voor de straatvegers en mensen in bootjes, die het afval weer op kunnen vegen of uit het water kunnen vissen? Tijdens onze laatste middag in Nha Trang hebben we dit ook letterlijk zelf aan den lijve mogen ondervinden toen we gingen zwemmen, van hoedjes tot hele kokosnoten er glibbert en glijdt van alles langs je benen in de branding.

Zelfs op Monkey Island heb je een plek waar de apen tussen het afval zitten te scharrelen. Om bij Monkey Island te komen zijn we op de motor gesprongen bij Dan en Bamboo de Vietnamese Riders van Nha Trang, die zich afgezet hebben tegen de Easy Riders van Dalat. Erg aardige kerels, die goed om weten te gaan met de chaos in het verkeer in Vietnam. Hierna hebben we een bootje gepakt naar Monkey Island.

Op de heenweg zijn we nog gestopt bij een Cham Tower (Po Nagar), zodat onze helmen geregeld konden worden, deze zijn verplicht op de snelweg. Leuk om te zien, maar oppassen voor de koolmonoxide vergiftiging door de vele wierookstokjes, die hier aangestoken worden.

Cham Tower       Smokey

Monkey Island was grappig een leuke afwisseling na het duiken, de berenshow hebben we bewust gemeden. De apen hebben precies door als mensen ‘monkeyfood’ hebben gekocht. Sommige apen proberen de zakjes letterlijk uit je handen te grissen. Dit werd tevens bij mij geprobeerd, waardoor deze aap door de lucht werd geslingerd, maar ik had mijn zakje nog. Tevens ruzie met een ongeduldig dominant mannetje, die ook probeerde mijn mais te pikken. Uiteindelijk sprong hij via mijn hoofd op de stang van de zitbank boven ons, om daar een beetje stoer te lopen doen, maar merkte dat dit uiteindelijk niet veel indruk maakte.

Garbage Monkey   Baby

Feeding the monkeys   Monkey

De busreis naar Dalat verliep vlekkeloos en we hebben een hotelletje gevonden voor één nacht. Morgen vertrekken we naar Cat Tien National Park in de hoop veel beestjes te kunnen spotten.

7 Reacties op “Regen in Dalat”

 1. John Kottier schreef:

  Heel veel plezier op het vervolg van jullie reis

  ik ben benieuwd naar de spots in het National Park

  groetjes

  John

 2. Pete from England schreef:

  The guy in the red bull t-shirt in your picture looks like a hottie… you should fix him up with some nice girl! :-) Oh, ok, so I can’t say that about myself. Fair enough.

  Yes, this is Pete who was on the diving course with Edvar… I have to say it was a pleasure to meet you both. I loved the course and your company wasn’t so bad either… especially when I kept bumping into you and interrupting what could’ve been a number of romantic dinners for you!

  I’m still in Nha Trang with an ear infection, so haven’t been diving again yet. Not to worry though, I’m thinking of heading to Phu Quoc island for my 30th birthday (10 days from now) and getting in some diving there. I believe it’s not the best place for a party so the decision isn’t cast in stone yet.
  You’ll be glad to know we also had rain in Nha Trang. I stood out in it looking out to sea getting soaking wet. I was the only one on the beach not hunched up under a parasol… well, there was me and a small crab which came running up out of the sea and checked me out before digging himself a little hole and sealing himself under the ground. Along with the gecko’s, it’s quite cool to watch.

 3. Emelia & Wendy schreef:

  Hoi!

  We hebben jullie ontmoet op de boot van de duikschool, leuk om even jullie verhalen te lezen en te zien dat jullie nog gedoken hebben!
  Wij wensen jullie nog een fijne reis toe!
  groetjes Emelia en wendy (vrienden van Danny, je buddy)

 4. Marion, Sven en Jarno schreef:

  Ha die mede duiker, van harte gefeliciteerd met je brevet. Hoop dat jullie zo door blijven genieten. Ik heb net de hele auto vol gepakt voor onze wintersport en heb nog nooit zo veel zooi meegenomen. We hebben er wel erg zin en er ligt een mooi pak sneeuw.

  Groetjes,

  Je broertje

 5. Marieke schreef:

  Hi There!

  Edvar, gefeliciteerd met het behalen van je brevet en heel veel mooie duikervaringen toegewenst! Even om jullie een beetje gek te maken. Het is hier schitterend weer!!!!!! Na een hele week regen, schijnt de zon nu al het hele weekend. Ga dan ook snel weer naar buiten en log wel weer een keertje in als het weer weer wat minder is. Veel plezier in Nieuw Zeeland. Blijf doorgaan met de leuke verhalen want dan is ons leven ook weer een stukje spannender!

  Liefs Marieke (en ik denk ook wel van Bas maar die ligt ziek in bed)

 6. Judith en Gerben schreef:

  He kanjers,

  Net een dagje terug van de heerlijke wintersport in Serfaus. Volgens mij hebben we geluk gehad met de sneeuw en het weer. We hebben 1 slechte dag gehad voor de rest heerlijk genoten van de latten en de zon. Van vermoeidheid helaas niet alle avonden kunnen après skiën, wonder vond de inspanning op de latten wel voldoende haha. Ze hadden voor wonder ook geen ski’s en schoenen dus maar gewoon met mij mee. De sneeuw bovenin was nog erg goed. Beneden was het gewoon pap, maar daar hoefden we maar 1x per dag overheen. Er was nog een stroomstoring geweest in het gebied waardoor geen enkele lift meer draaide. Ja en daar zaten we dan heerlijk met onze kop in de zon. Er kwamen sneeuwbollies aan om de mensen op te halen. Net toen het zonnetje begon te verdwijnen ging de lift het weer doen. Nog net op tijd hebben we de lift naar Serfaus kunnen halen. En ja natuurlijk zijn we allemaal weer eens flink onderuit gegaan. Gerben mag morgen weer aan het werk en ik kan nog genieten van een dagje zon voordat ik op mag naar het werk. Ach ik begin alweer af te tellen nog 16 weken en ik denk dat ik er 14 van maak.

  Edvar, gefeliciteerd en goed op Daan passen onder water offe moet het omgekeerd zijn?

  Wij wensen jullie veel plezier in Nieuw Zeeland! (als jullie de familie Brom tegenkomen doe ze maar de groeten, met een beetje geluk spreken ze nog een beetje Nederlands)

  Liefs juger en wonder

 7. hans en erna schreef:

  hallo diepzeeduikers
  die edvar……hij is weer een hele ervaring rijker… proficiat met je brevet… en nu samen duiken … ook gezellig toch? dank voor al jullie mooie foto’s en mailtjes vanuit Vietnam en wensen jullie een goeie vlucht naar Nieuw-Zeeland
  prettige voortzetting van julie wereldreis en… houd jullie goed
  hartelijke groeten….. hans en erna

Jeetje mina, we zijn al weer een maand onderweg!

Vrijdag 16 Maart 2007 door Daniëlle

Nee, we kunnen niet langer zeggen “Good Morning Vietnam” (lekkere cocktail overigens), want gisteren zijn we aangekomen in een schitterend en erg vriendelijk en zonnig Nieuw Zeeland!

Ja, ja, je zou het bijna niet geloven, maar we zijn alweer een maand onderweg, de tijd vliegt gewoon voorbij. Allereerst willen we iedereen bedanken voor alle leuke, lieve en informatieve berichtjes en natuurlijk voor alle felicitaties voor Edvar’s duikbrevet. Het is absoluut elke keer weer leuk om iets van het thuisfront te horen. Paps en Mams en natuurlijk ook de rest: ik begin jullie nu wel een beetje te missen hoor! Maar over het algemeen hebben we te weinig tijd om weg te kwijnen in heimwee, dus dat valt gelukkig erg mee :) .

De ouders van Edvar zien we binnenkort in Nieuw Zeeland, daar kijken we allebei erg naar uit. Het is toch leuk om weer even bekende gezichten te zien! Paps en Mams heb ik vanochtend, voor jullie donderdagavond Nederlandse tijd, gebeld en het was toch wel erg fijn om even jullie stemmen te horen.

Oké, dan nu de update en foto’s van onze laatste dagen in Vietnam. Met een jeep zijn we richting Cat Tien National Park gereden. Onderweg gestopt bij een koffieplantage en bij een nagemaakte koffiefabriek, waar we gratis koffie en thee kregen, erg leuk. ’s Middags kwamen we aan in het park en hebben eerst een tocht gemaakt door het oerwoud met onze gids. Onze gids was een rasechte mountainbiker, die zelf ook eerlijk toegaf dat dat meer zijn ding was. Hij was bang voor alle grote zoogdieren, die, vond hij, gelukkig niet in dit gedeelte van het park voorkwamen :( . Wij daarentegen vonden dit nou weer erg jammer, we hadden graag neushoorns, olifanten of tijgers willen zien. Het gebied met de grote zoogdieren schijnt echter niet toegankelijk te zijn voor toeristen.

Rhino

Toch veel mooie vogels gezien (waaronder wederom ijsvogels), grote en kleine eekhoorns en hagedissen. ’s Avonds werden we op een jeep gezet om door middel van een grote lamp een poging te doen dieren te spotten in de nacht. Herten en Civetkatten (ik kon er geen kat van maken, maar ja) lieten zich door ons bekijken. Elke drie maand schijnt het management van het park te wisselen en je merkt aan alles dat Vietnam ook wat dit Natuur Reservaat betreft nog in de kinderschoenen staat. De Vietnamezen zijn gewoon niet grootgebracht om natuurschoon te bewonderen.

De volgende ochtend wederom een tocht door het oerwoud gemaakt. Bij de rivier hadden we een pauze. Aangezien we in het droge seizoen zitten konden we alleen de bedding zien en hoorden we verderop het water. Met toestemming van onze gids zijn we over de stenen gaan klauteren om bij het water te komen en kwamen toen een slang (een soort Cobra) tegen.

Cat Tien National Park Snake

’s Middags zijn we vertrokken naar Crocodile Lake, ongeveer 6 km wandelen. In dit meer zijn zo’n 50-60 krokodillen uitgezet, aangezien de oorspronkelijke dieren hier waren uitgestorven. In het regenseizoen verdwijnen er steeds een aantal richting de omliggende rivieren en niemand weet precies hoeveel er nog zitten. Het park hoopt ooit een nest met krokodilleneieren te vinden, omdat de soort zich dan zelf voortplant. Onderweg naar Crocodile Lake weer hagedissen, grote oude tropische bomen en een mooie gele kikker gezien.

Tropical Forest Frog

Bij Crocodile Lake aangekomen zijn Edvar en ik gaan kayakken en konden zo een heleboel vogels van dichtbij zien (witte reigers, soort meerkoeten, ijsvogels). In de verte zat een grote groep apen vlak bij het water. Na het kayakken zijn we ook nog een stukje langs de oever wezen struinen en hier zagen we ook apen. Op de terugweg zagen we een hert met een groot gewei van zeer dichtbij! Aangezien we niet goed konden peilen hoe hoog het testosteron gehalte van het beest was, zijn we maar in de achteruit met een omweggetje terug naar de lodge gegaan.

Crocs Crocodile Lake

Kingfisher

’s Avonds hebben we met een grote lamp het hert kunnen volgen langs het meer en hebben we tevens de rode ogen van de krokodillen gezien (stuk of vijf). ’s Ochtends weer vroeg op, maar helaas niet veel nieuwe dingen gezien. Terug naar het basiskamp met de boot en daarna achterop een motorfiets naar de hoofdweg teruggebracht om onze bus naar Ho Chi Minh City te halen.

Onderweg heeft de motorrijder, waar ik bij achterop zat, een hond aangereden. Eikel, hij had echt zeeën van tijd om links langs het dier te rijden. Hij had in ieder geval vaart kunnen minderen of de toeter kunnen gebruiken. Hij stopte ook niet, reed gewoon door en het enige wat hij zei was: “Me stupid”. Nou inderdaad ja! :x

Aangekomen in Ho Chi Minh City snel een hotelletje gevonden. De mensen zijn echt veel vriendelijker in het zuiden, een stuk moderner en spreken ook beter engels. Je kunt duidelijk merken, dat de invloed van het westen hier groter is. In het park zijn we door een stuk of vijf meisjes benaderd, die vriendelijk aan ons vroegen of ze hun engelse uitspraak mochten oefenen met ons. Echt zo schattig :) .

Eerste dag een dagje door Ho Chi Minh City gestruind, de terrasjes zijn erg leuk en je krijgt bij sommige zelfs gratis extra water of ice tea. Verder had Edvar een beetje last van zijn maag dus rustig aan gedaan.

Edvar not feeling well Ho Chi Minh City

Cao Dai

Excursie geboekt naar een Cao Dai tempel waar we een mis bij mochten wonen en naar de Cu Chi Tunnels. De Cu Chi Tunnels vonden we wel erg indrukwekkend. Je kunt je bijna niet voorstellen, dat mensen door zo’n kleine ruimte kunnen kruipen. De Amerikaanse tunnelratten moeten ook wel erg kleine mannetjes geweest zijn. Edvar en ik zouden vast en zeker klem zijn komen te zitten ;) .

Danielle, Cu Chi

Een stuk van 100 meter is ongeveer twee keer zo groot gemaakt voor toeristen, zodat ze toch een beetje kunnen ervaren hoe het is om in deze tunnels te zitten. Hoe zal ik het omschrijven …… Vochtig, benauwd, warm, weinig tot geen licht, kans op ontmoetingen met schorpioenen en slangen. Vol met boobytraps en nooduitgangen in de Saigon rivier. Een echt thuis dus …

Edvar, Cu Chi

De Vietnamezen waren erg inventief om wapens te maken en werden geholpen door de boeren, die ze van voedsel voorzagen. Vrouwen zaten ook bij de Viet Cong, om te koken, kleren te maken en om bamboespiezen voor de boobytraps te maken. De vrouwen droegen echter ook een geweer en stonden zo ook hun mannetje.

’s Avonds nog een meet-and-greet gehad met Edvar’s duikmaatje Pete. Lekker gegeten en een beetje bijgekletst. Na vier weken Vietnam waren wij er allebei wel een beetje klaar mee. Toch willen we nog even een korte samenvatting geven van onze ervaringen in het land, maar deze volgt in een apart bericht.

4 Reacties op “Jeetje mina, we zijn al weer een maand onderweg!”

 1. Judith en Gerben schreef:

  he kanjers,

  ja nu je het over missen hebt, gewoon even de telefoon pakken om je te bellen en te zeggen ik heb wonder gevoeld is er helaas niet bij snik. Maar het was wel een fantatisch gevoel had gewoon een big smile van oor tot oor op mijn gezicht. Gisteren een beurs gehad en ben nu echt helemaal op heb me toch een paar benen dat wil je niet weten. Ben blij dat ik weekend heb. Morgen gaan we de trouwringen bestellen jaja het komt nu allemaal wel heel dicht bij. Moet mijn kleren nog kopen. Nu maar hopen dat er wat te vinden is, want die buik begint nu ook vorm te krijgen, wat zeg ik vorm ik heb gewoon een buik….

  Ben wel jaloers hoor als ik zo al die verhalen lees…ik wil ook. Geniet er lekker van en we kijken uit naar het volgende bericht.

  liefs juger en wonder

 2. Ira Schwartz schreef:

  Sorry about the dog (and the snake!), but the pictures are great, thanks. I’m not surprised that you’ve been too busy to get homesick- it sounds like a very full month! Speaking of family, I exchanged e-mails with Arvid yesterday and he sounds good. Take good care, and have a nice journey to NZ!

 3. Marieken schreef:

  Hoi Daan en Edvar,

  Wat gaat de tijd snel, inderdaad al weer een maand op pad. Van de week fietste ik nog langs het appartement van Daan, en ik moest mezelf toch nog even vertellen dat een bezoekje toch niet mogelijk was. Blijft gek… Jullie verhalen klinken erg mooi, en de foto’s zijn werkelijk prachtig! Het zal wel een heel verschil zijn met Nieuw Zeeland lijkt mij. Nu ben ik echt wel jaloers. Vietnam trekt mij persoonlijk niet zo, maar Nieuw Zeeland vind ik werkelijk prachtig! Wie weet kom ik er ooit ook nog eens. Kijk in ieder geval erg uit naar de verhalen!

  Met ons gaat alles goed. Janne maakt een enorm snelle ontwikkeling door en kletst werkelijk ons de oren van het hoofd. En soms versta je het ook nog! Hoe klein ze ook is ( nog geen eens 2), we moeten geen beloftes doen die we niet kunnen waarmaken, want mevrouw vergeet niets!
  Geniet verder van jullie reis en een hele dikke knuffel voor jullie beiden! Ook namens Steven en een dikke kus van Janne.

  Liefs, Mariek

 4. Jan en Ariena schreef:

  He friends,

  Fantastische verhalen en jullie zien er goed uit allebei. Laats dacht ik ook even Daan, kon ik maar even bellen om te zeggen dat ik nu zin heb om even LLG te doen, haha.

  Huisje van ons is mooi geworden. Heb gisteren voor het eerst gebubbeld in het bad. Lekker hoor. Deze week staat in het teken van de tuin. Caravan heb ik al leeg gehaald. Nu nog schoonmaken. Ben druk in de opruim fase.

  Vandaag was het hier stralend weer. Ik dacht als we dit 25 mei hebben, ben ik blij. Voor de bruiloft is alles bijna geregeld. De mooie ringen zijn al uitgezocht. Jan is al geweest om zijn pak. Zaterdag ga ik kijken wat Henk van het boeket heeft gemaakt en dan wordt het straks tijd om de ambtenaar van de burgelijke stand maar eens te bellen.

  We gaan zo slapen. Bij jullie is het denk ik dag. Plezierige dag.
  Dikke kus Jan en Ariena

Nog éénmaal over Vietnam

Vrijdag 16 Maart 2007 door edvar

Als afsluiting van ons bezoek aan Vietnam, willen we nog even een berichtje plaatsen als een soort “samenvatting”, inclusief wat tips voor toekomstige bezoekers en een vleugje humor om het leuk te houden ;) .

Vietnam is een land waar vele jaren oorlog is geweest (tot 1980!) en wat nu op probeert te krabbelen, nadat het handelsembargo een tijdje geleden is opgeheven. Het toerisme trekt aan en de Vietnamezen hebben ontdekt dat toerisme een goede manier is om snel geld te verdienen. Aangezien toeristen niet lang op één plek blijven, gaat de Vietnamees niet voor het opbouwen van een langdurige klantenbinding, maar voor de snelle verkoop. Een voorbeeld:

“Shoe shine, sir?” (kijkend naar je linker schoen).
No thank you.
“Shoe shine number one!”
No thank you.
“Shoe shine, sir?” (kijkend naar je rechter schoen, je weet maar nooit!)
No thank you!
“But sir, look, I can repair this for you! Look, I have glue!”
NO THANK YOU!!!!!

Enkele tips:

 • Kijk ze recht in de ogen (als dat tenminste mogelijk is, aangezien ze vaak naar je schoenen staan te staren), dan zien ze misschien dat je het serieus meent.
 • Zeg dat je geen geld hebt (dan zijn ze snel verdwenen)
 • Zeg dat je eerst dit boek uit wilt lezen (tegen boekenverkopers)
 • Zeg dat je gewoon alleen je boek wilt lezen (tegen massages, voedsel, drankjes op het strand)

We geloven oprecht dat er gouden bergen zijn te verdienen als je deze enthousiaste verkopers wat adviserende verkooptechnieken (gericht op westerse klanten) bijbrengt …

Het verkeer is drama, we kunnen het niet anders zeggen. Oversteken is altijd gevaarlijk, door de chaos van brommers. Daniëlle is in de afgelopen maand twee keer aangereden (gelukkig zonder verwondingen) en tevens zat ze op een scooter waarbij de bestuurder een hond overreed. Ook wordt je horendol van het getoeter en wij kunnen allebei geen scooter meer zien ;) !

De mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk, alleen een beetje knullig, amateuristisch in de manier hoe ze met Westerse mensen om gaan. Engels blijft voor veel mensen lastig en sowieso is communicatie niet hun sterkste kant. In het noorden van Vietnam is men wat minder vriendelijk en hebben we vaker gemerkt dat men je probeert op te lichten, op een behoorlijk “sneaky” manier. En dan hebben we het niet zozeer over situaties waarbij je moet afdingen, maar waarbij je (bijvoorbeeld) telkens weer extra kosten voorgeschoteld krijgt.

Natuur heb je niet of nauwelijks in Vietnam. Vietnamezen hebben totaal geen gevoel voor natuur, afval wordt overal gedumpt en dieren worden alleen gezien als een bron van voedsel. Het afval zorgt vooral in de steden voor geuren waar je van over je nek kunt gaan en kakkerlakken en ratten varen daar wel bij …

Het eten is heerlijk: Springrolls, maar ook noodle soup en de maaltijden met inktvis zijn om je vingers bij af te likken. Je krijgt koffie die je zelf nog mag zetten en ze hebben echt heel veel soorten groente en fruit die wij in Nederland helemaal niet kennen.

Reizen in Vietnam is wel heel goedkoop. Een simpele overnachting kost vaak zo’n US$ 10. Een volledige maaltijd voor twee personen, inclusief een drankje, kost vaak tussen de US$ 5 en US$ 10. Voor veel van de afstanden tussen de belangrijke toeristische plaatsen kost een busticket ongeveer US$ 10, de trein is een stukje duurder. Wel zien we dat alles duurder begint te worden, want de Lonely Planet van ons (editie 2006) geeft vaak een te lage prijs aan. Gemiddeld gezien hebben we voor het reizen door Vietnam zo’n US$ 30 per persoon per dag besteed, maar dit is inclusief (redelijk dure) excursies naar Sapa, Halong Bay en Cat Tien National Park (maar wel exclusief de vluchten en het duiken).

Nog even kort over de verschillende plaatsen in Vietnam (lees de oude berichten voor gedetailleerde info):

 • Hanoi: Leuke stad voor een paar dagen, wel druk maar het Old Quarter, het poppentheater en het Ho Chi Minh Mausoleum zijn best de moeite waard.
 • Sapa: Leuk om tussen de rijstvelden door te wandelen, maar verwacht niks van de natuur. De bergvolkeren zijn voornamelijk bezig om je lastig te vallen proberen van alles aan je te slijten …
 • Halong Bay: Schitterende omgeving met mooie rotsen, die uit het water opdoemen.
 • Hue: Mooie oude binnenstad (Citadel) en de omgeving is leuk om lekker rond te fietsen.
 • Hoi An: Voor velen interessant om kleding te laten maken (hebben we niet gedaan). Verder gewoon een gezellig stadje.
 • Nha Trang: Prima om te duiken, maar verder is er niet heel veel te beleven.
 • Cat Tien National Park: Mooi natuurgebied. Verwacht geen neushoorn, olifant of tijger, maar richt je meer op herten, civetkatten, apen, krokodillen, eekhoorns, slangen en vele prachtige vogels.
 • Ho Chi Minh City: De stad is niet zo bijzonder, maar een bezoekje aan de Cao Dai tempel en de Cu Chi tunnels is zeker de moeite waard. Over de Mekong Delta kunnen we niet oordelen.

Tot zover ons laatste verhaaltje over Vietnam. Mocht je nog graag zaken willen weten, vraag ons gerust! Laat een reactie achter bij dit artikel of stuur ons een mailtje via het contactformulier …

4 Reacties op “Nog éénmaal over Vietnam”

 1. Ira Schwartz schreef:

  Speaking of travels, my son Forrest and his girlfriend Caroline are headed for Amsterdam tomorrow- just a brief visit to attend a concert (they’re flying back on Wednesday). I gave them Arvid’s phone number in case they have any hassles, and he kindly agreed to help out if any troubles arise. Forrest has been to Europe a number of times, but never to the Netherlands, so I think he’ll really enjoy it.

 2. Sandra schreef:

  Hoi reizigers,

  Leuk weer om over jullie verhalen te lezen. We zijn ontzettend benieuwd naar jullie verhalen over Nieuw-Zeeland. Gaan jullie daar nog meerdaagse tochten lopen? Daar heb ik (Sandra) ontzettend van genoten. Lekker met de rugzak op en dan in een hut primitief een maaltijdje in elkaar proberen te draaien en genieten van een zonsondergang. Vogels spotten kun je prachtig, op een eilandje onder het zuidereiland (weet even de naam niet meer).
  Take care!
  Liefs Sandra en Michiel

 3. Vincent schreef:

  Hoi Edvar en Danielle,

  Hartstikke leuk om jullie verhalen te lezen en de foto’s te bekijken. Tja dan blijf ik toch een beetje achter met alweer een wintersport. In Val Thorens uiteraard, net een week terug. Veel sneeuw (170 cm) en direct de eerste dag verbrand, dus ook voldoende zon. Merk wel dat moedertje natuur weer behoorlijk van slag is: tot begin maart smelt alle sneeuw onder de 2000 meter. En nu (bijna april) sneeuwt het zelfs in limburg. Straks krijgen we nog een elfstedentocht . . . ik hoop niet dat ‘t straks in Nieuw-Zeeland gaat vriezen, dat zou echt de wereld op z’n kop zijn.

  veel plezier in Nieuw-Zeeland,

  Vincent

 4. Egon schreef:

  Hallo Danielle en Edvar,

  Geweldig om van jullie reiservaringen op de hoogte te blijven. Dit is echt de natuur leren kennen. Veel plezier gewenst en ik blijf jullie zeker volgen.

  groet Egon

       Einde ...