Het land van de grote zoogdieren en de mooie natuur!

Vrijdag 20 April 2007 door Daniëlle

Op 16 april om negen uur ’s avonds kwamen we met een mega jetlag aan in Vancouver, Canada. Met de taxi werden we naar ons backpackershostel in de buurt van Chinatown gebracht. Daar vroegen we ons even af of we wel in het goede land terecht waren gekomen, want het leek af en toe meer op China ;) . Wat wel grappig was, is dat in Nieuw Zeeland de bomen hun bladeren aan het verliezen waren, terwijl in Canada de bomen vol zitten met bloesem en je overal tulpen en narcissen kunt zien en het hier dus duidelijk lente is.

In het hostel C&N backpackers was onze reservering aangekomen, dus lekker snel ons bed ingedoken. Onze eerste dag in Vancouver hebben we een beetje verslapen, maar blijkbaar hadden we het nodig. Daarna op naar het informatiecentrum voor informatie over veerboten en huurauto’s. Blijkbaar zijn we verwend in Nieuw Zeeland, want het kostte toch heel wat meer moeite om de juiste informatie boven tafel te krijgen.

Het bleek dat de Inside Passage (veerboot richting Alaska) niet mogelijk was, omdat we nog buiten het seizoen zitten, de boot hierdoor alleen ’s nachts vaart en we nu juist van de mooie tocht wilden genieten. Bovendien gaat deze boot voor ons op zeer onhandige data. Dit betekende dat we onze plannen moesten wijzigen. Dan maar eerst op jacht naar een huurauto.

Dat was ook makkelijker gezegd dan gedaan, want met alle belastingen en verzekeringen wordt het er niet echt duidelijker op en was het dus echt zoeken naar de verschillen. Een paar uur achter het internet had het aantal verhuurmaatschappijen tot drie teruggebracht. Ondertussen was het al behoorlijk laat, dus eigenlijk weinig echt nuttigs kunnen doen. De jetlag werkte ook nog niet echt mee.

De volgende dag met frisse moed op pad. Na drie verhuurbedrijven afgegaan te zijn, kwamen we uiteindelijk uit bij het verhuurbedrijf Enterprise Rent-a-Car, wat ons aangeraden werd door ons hostel. Deze was het goedkoopst, met een volledige verzekering, dus zonder eigen risico. Tevens had de auto een afgesloten kofferbak, die geen zicht biedt op eventueel aanwezige bagage. Onze nieuwe reisgenoot is nu een Nissan Versa, gloedje nieuw met het nummerbord 788HRF. Vergeleken met Nieuw Zeeland zijn huurauto’s in Canada erg duur, wat voor de groot gedeelte komt door de verzekeringen.

Chinatown doorgelopen, wat foto’s geschoten van leuke gebouwtjes en in een park schildpadden en broedende Canadese ganzen gezien. Daarna Gastown doorgelopen, ondermeer langs Gassy Jack en de stoomklok, bekende plekken van Vancouver.

De tijd vloog al weer om. Snel de Orca tour bij het informatiecentrum geboekt. Daarna op jacht naar stekkers en snoeren voor onze Nokia telefoon, want de oplader werkt namelijk niet bij de 110 V van Canada en ik wilde natuurlijk wel graag bereikbaar zijn op mijn verjaardag. Mijn Ipod kan ik nu ook weer opladen, dus dan hebben we ook weer muziek mocht onze autoradio in de middle of nowhere geen bereik hebben.

Raccoon    Birdie!

Hierna zijn we naar Stanley Park gegaan. Mooi park, zeker de moeite waard om te bezoeken. De dieren zijn hier heel tam en hoewel er overal bordjes staan met het verzoek om de dieren niet te voeren, wordt dit toch door veel mensen gedaan. Mooie vogels en ook een wasbeer en eekhoorntjes gezien, zo schattig. Eén van de vogels landde zelf zo op mijn hand, om te onderzoeken of ik daar misschien niet wat te eten voor hem had.

Squirrel    Duck

Na een pizza naar binnen te hebben gewerkt zijn we teruggegaan naar het hostel en toen was ik om twaalf uur jarig. Na een dikke kus en knuffel van Edvar heb ik nog een heerlijke massage gehad van de schat en toen zijn we lekker gaan slapen.

De volgende ochtend snel onze huurauto opgehaald en daarna even lekker bijgekletst met beide Papsen en Mamsen over de telefoon. Nogmaals bedankt voor de vele emails, ecards en sms-jes voor mijn verjaardag, vond ik echt heel lief! :) Jarno belde ’s avonds nog, het is echt zo leuk om weer even bekende stemmen te horen. Van onze lieve hostel eigenaar Pierre heb ik nog Jasmijn thee gekregen voor mijn verjaardag, echt aardig.

Om twee uur hebben we de boot gepakt om orca’s te zien, het leek me leuk om dit als uitje op mijn verjaardag te doen. Het was echt heerlijk weer en erg laag tij, dus de orca’s zouden makkelijk te zien moeten zijn. Dolfijnen gezien, Amerikaanse zeearenden, zeeleeuwen en zeehonden en black-tailed deer, maar ………… helaas geen orca’s :( :cry: snif. In Nieuw Zeeland krijg je gewoon je geld terug, maar daar doen ze hier in Canada niet aan. Je mag wel levenslang gratis mee blijven gaan op hun tour, net zolang totdat je ze wel ziet. Waarschijnlijk proberen we het nog een keer vlak voordat we naar Brazilië vliegen, misschien hebben we dan meer geluk.

Ferrari    The bad side of Vancouver

Onze eerste indruk van Canada is dat het enorm duur is! Groot verschil tussen rijk en arm, in Vancouver zie je met gemak een paar Ferrari’s, maar zwervers zijn ook eerder regel dan uitzondering. De mensen zijn wel erg vriendelijk. Vergeleken met Nieuw Zeeland is het minder makkelijk om zelf dingen uit te zoeken en bij het informatiecentrum zijn ze minder goed geïnformeerd en willen graag snel dingen boeken. Uitgezonderd van de dame die ons de eerste dag heeft geholpen, want zij heeft ons echt heel veel nuttige informatie gegeven. Bij de Subway kun je lekkere broodjes krijgen, lekkere koffie en Minute Maid Jus d’Orange om te ontbijten voor niet al te veel geld.

Seal    Docks at Night

Gisteravond zijn we met de veerboot naar Victoria gegaan, waar we morgen onze ontdekkingstocht van Vancouver Island zullen beginnen. Canada is beroemd om zijn grote zoogdieren en we hopen nog heel wat leuke kiekjes te kunnen maken van bijvoorbeeld beren (bruine, grizzly, spirit), wolven, herten, elanden en hopenlijk op het einde alsnog de orca’s. Oké dan zijn we nu weer helemaal bij met alle verhalen en foto’s, we hopen dat jullie weer mee kunnen genieten. De fotogallerij doet het overigens weer, met 15 nieuwe foto’s van Nieuw Zeeland en 27 stuks van Canada!

3 Reacties op “Het land van de grote zoogdieren en de mooie natuur!”

 1. Glen Kohut schreef:

  Welcome to Canada. Your trip seems to be going rather quickly. I hadn’t expected you to arrive here so quickly. I hope I can still arrange to me you in Alberta. Let me know when you expect to be there and I’ll see if I can drive out that way for a day. Very beautiful country there. Vancouver is one of my favourite cities in Canada. I miss living on the West Coast.

  Grizzly Bears are difficult to find as most are farther north and out of the way. Moose are also difficult to spot. Watch for them in marshy areas in the mountains between Banff and Jasper. You are more likely to spot black bears crossing the highway heading to Alberta as well as Big Horn Sheep and Mountain Goas between Revelstoke and Golden just before you leave British Columbia.

  Hope to meet up with you both soon. Enjoy Canada.

  BTW, Wa Sun in downtown Vancouver off Robson Street has the best Sechuan food in town. You might want to hunt it down and compare it to some of the more authentic food you will have when you hit China.

  Take care.

 2. Martijn & Carla schreef:

  Hallo hoppers,

  Danielle enorm gefeliciteerd met je verjaardag en natuurlijke nog vele jaren in geluk, liefde en gezondheid.

  Wij hebben weer genoten van jullie verhalen en foto’s van NZ en zijn zeer benieuwd naar jullie avonturen in Canada.

  Geniet met volle teugen!

  Groeten Martijn & Carla

 3. Rik Jan schreef:

  Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag Danielle! Jullie verhaal over canada doet me erg terug denken aan mijn ontdekkingstoch daar, alweer 7 jaar geleden. Op Vancouver Island moet je beslist helemaal in het noorden naar Port Hardy gaan, en vandaar de dagwandeling doen naar Cape Scott, dan voel je je echt in the middle of nowhere. Gold River kan ik me ook nog herinneren als mooie plek om zeearenden te fotograferen. En in het noorden heb ik een groot aantal zwarte beren gezien, maar grizzly’s ben ik er niet tegengekomen. Heel veel plezier nog, en als je nog goede inlichtingen wilt, je weet me te vinden!

  Groet Rik Jan

Vancouver Island en van Whistler tot Jasper

Donderdag 3 Mei 2007 door Daniëlle

Hallo allemaal,

Sorry, dat het effe duurde voordat jullie weer een update van ons hebben gekregen! Maar we zijn echt dol op Canada, er is zoveel te zien en de prijzen voor internet zijn best duur. De afstanden zijn groot dus we besteden veel van onze tijd in de auto. Echter rijden door Canada geeft je wel vele mogelijkheden om wilde dieren te kunnen zien en dat is echt geweldig! De volgende nieuwe dieren hebben we tot nu toe al mogen bewonderen: black en white tailed deer (hert), mule deer (hert), vele soorten vogels (bald eagles, kolibri’s, Stellers Jay, ruffed grouse (hoenders)), zwarte beren, een slang, een rivier otter en een grondeekhoorn. Vergeet niet de fotogalerij te bekijken voor de foto’s!

In Victoria werden we getracteerd op een parkeerboete, wat nogal balen was. We hadden het dan ook wel gezien in de stad en wilden graag de meer ruigere delen van Canada verkennen. Victoria hebben we dan ook snel achter ons gelaten om naar Tofino te rijden. Hier hebben we een aantal leuke wandelingen gemaakt bij de kust van Ucluelet en een aantal wandelingen tussen Ucluelet en Tofino (Pacific Rim National Park Reserve). De uitzichten aan de kust zijn echt schitterend, de hoge golven, die op de rotsen beuken. Bovendien hadden we de mogelijkheid om een jonge bald eagle van heel dichtbij te fotograferen. Tevens hebben we de wandeling door het bonsai bos en het regenwoud gemaakt.

Pacific Rim National Park Reserve     Bald Eagle

Na Tofino zijn we naar Campbell River gereden, waar we in een aardig Motel verbleven. Hier hebben we weer wat nightspotting gedaan langs de weg tussen Campbell River en Gold River (Strathcona Provincial Park). Aangezien onze benzinemeter redelijk laag stond wilden we graag tanken. Een aardig stel wist ons te vertellen, dat we tot negen uur in Gold River bij het tankstation terecht konden. Aangezien we dichter bij Gold River waren, dan bij Campbell River besloten we om naar Gold River te rijden. Hier aangekomen bij het tankstation, bleek dat de pomp helaas al om acht uur gesloten was!!!! We hadden een probleem, aangezien we nu niet meer voldoende benzine hadden om Campbell River te halen. Bovendien hadden we onze motelovernachting in Campbell River al betaald. Oké, wat nu?

Danielle     Edvar

Een man stelde voor dat we het Motel iets verderop zouden vragen om hulp. We hadden enorme mazzel, want de vriendelijke dame van het Motel wist haar man zover te krijgen speciaal voor ons naar het Motel te komen. Deze lieve houthakker had lekker liggen slapen op de bank en kwam nu speciaal voor ons met twee jerrycans vol met roze bootbenzine ons uit de brand helpen. Gelukkig konden we nu weer veilig in Campbell River komen. Tijdens onze tocht hebben we Roosevelt Elk en een heleboel black tailed deer gezien, maar nog steeds geen beren. Bijna iedereen, die we spraken had al beren gezien, maar waarom waren wij er dan nog niet in geslaagd om er één te ontdekken?

De dame van ons motel in Campbell River gaf ons de gouden tip, namelijk om uit te kijken naar beren op de weg tussen Port McNeill en Port Hardy. Hier blijken namelijk regelmatig beren langs de weg te zien te zijn. Aangezien we toch al van plan waren om naar Port Hardy te gaan, hebben we zitten duimen, dat we nu misschien toch beren zouden zien. Jippie, inderdaad beren!!!!!! Gewoon net als koeien al grazend van het gras langs de kant van de weg ;) ! Eerst één, daarna een moeder met jong en daarna nog één heel hoog in een boom. We waren echt heel erg blij! ’s Avonds zijn we nog een paar wandelingen gaan maken vlakbij Port Hardy langs de haven en hebben toen ook nog een rivier otter, harbour seals en fur seals gezien.

Black tailed deer     Black Bear

De volgende dag kwam de regen met bakken uit de lucht en daarom besloten we om richting het grottengebied (bij Port Alice) te rijden om Devils Bath, Vanishing River en Eternal Fountain te bezoeken. Onze Nissan deed het heel goed, het ontwijken van alle gaten in de weg en de trucks met boomstammen en met wat extra gas door de laatste resten sneeuw heen ploeteren. Weer twee beren gezien, maar deze maakten zich snel uit de voeten en verdwenen in het dichte struikgewas. Op de terugweg naar Port Hardy zagen we weer een beer en al terugrijdend naar deze beer een moeder met drie jongen. In Port Hardy hebben we nog Sushi gegeten bij de plaatselijke Sushi bar. Op zich was het best lekker, maar de stukken waren onbenullig groot, wat een beetje jammer was.

Na Port Hardy hebben we een behoorlijke afstand afgelegd om in Nanaimo de veerboot te nemen van Departure Bay naar Horse Shoe Bay om uiteindelijk in een leuke hostelberghut uit te komen in Pemberton, vlakbij Whistler. We hadden het hele huisje voor onszelf, dus dat was heerlijk. De volgende dag hebben we lekker rustig aan gedaan, onze email gecheckt, maar besloten om onze website niet bij te werken, vanwege de belachelijk hoge kosten. Onze skiuitrusting voor de volgende dag geregeld en boodschappen gedaan.

De volgende dag zijn we lekker gaan skiën op Blackcomb mountain. Aangezien Edvar nog nooit les heeft gehad en nog maar een paar keer op de skies gestaan heeft, heb ik geprobeerd hem als lerares wat bij te brengen en hij is een geweldige leerling! Aan het eind van de dag kwam hij heel goed van de berg af, bijna parallel. Bovendien is hij maar twee keer gevallen, wat niet slecht is voor een beginner! Zoals je kunt lezen ben ik erg trots op hem! Na het skiën hebben we nog een drankje op het terras gedronken, maar aangezien we buiten het seizoen zitten, miste ik toch wel enorm de oostenrijkse après-ski sfeer, die ik gewend ben.

Whistler     Frozen lake

Hierna wilden we graag naar Jasper, maar dat was een beetje te ver, vandaar dat we een tussenstop hebben gemaakt in Clearwater, waar we in het Half Moon Hostel zijn blijven slapen. Het Hostel is echt geweldig, goedkoop en op een boerderij. Allemaal dieren, twee honden, drie katten, zes paarden, ganzen en kippen, we vonden het helemaal geweldig. Edvar en ik hebben de twee dochters des huizes en de hond helemaal afgepeigerd met het gooien van de rugbybal. Daarna zijn we een heerlijke hamburger gaan eten in het plaatselijke wegrestaurant. Weer een stuk langs de weg wezen nightspotten en mule deer (grote oren), white tailed deer en op de terugweg wederom een zwarte beer gezien. Een kalfje was ontsnapt uit het weiland en die hebben we achterna gezeten en uiteindelijk kroop hij weer door het prikkeldraad naar de veiligheid van zijn mams.

De volgende ochtend zijn we richting Jasper gereden en hebben nog een zwarte beer, een mule deer en een beer (bruine variatie van de zwarte beer) op de spoorrails gezien, die laatste was echt grappig om te zien. In de buurt van Jasper zagen we een heel schattige grondeekhoorn vlak langs de weg. Bij het informatie centrum gekeken waar we zouden kunnen slapen en gekeken naar leuke wandelroutes. Nu zitten we vier nachten in een leuk huisje, wat we weer lekker voor ons zelf hebben. De omgeving is hier schitterend, dus daar gaan we lekker van genieten voordat we doorrijden richting Banff.

Wij hebben hier in het verre Canada natuurlijk Koninginnedag gemist, hebben jullie nog leuke dingen gedaan?

5 Reacties op “Vancouver Island en van Whistler tot Jasper”

 1. Sjoerd schreef:

  Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 20 graden was het een lekker warme koninginnedag in nederland. ;)

  Mooie foto’s trouwens!

  groeten uit Arnhem

 2. Rik Jan schreef:

  Mooie foto’s, mooie verhalen, heb weer heimwee…. En als je beren fotografeert vanuit de auto mag je wel je raampje open doen, dan wordt ie niet zo wazig!!! Wel snel dichtdraaien als ze in de buurt komen…

  Groet en veel plezier verder!

 3. Judith en Gerben schreef:

  he kanejrs,

  Wauw het klinkt inderdaad allemaal erg gaaf….Canada hmmmm, wie weet komen we er nog eens.

  Wat er hier allemaal is happend de laatste paar weken. Een onwijs gave trouwdag gehad. We hadden mooi weer. De dag voor het trouwen had ik geen enkels meer zoveel vocht zat er in. Flink balen en maar hopen dat het de volgende dag minder zou zij. Ja bij het opstaan had ik weer enkels, maar zodra ik naast mijn bed stond voelde ik de boel alweer zakken en dus weer een dag zonder enkeled, maar dat heeft de pret niet gedrukt. ’s morgens eerst naar de kapper geweest, daarna foto’s gemaakt. Gerben heeft me in de bakfiets naar het gemeentehuis gebracht, was echt lachen. Daarna lekker wat gedronken en wezen eten en daarna nog geborreld. Nu ik dit zit te typen vraag ik me af of we dit jullie nu al wel of neit verteld hebben….hihihi zwanger he.

  Met de zwangerschap gaat alles goed, wonder groeit, groeit en groeit, kan nu echt niet meer om mijn buik heen. Voel wonder nu bijna elke dag echt fantastisch. Het is zelfs zo al je je hand op de buik legt dan komt wonder naar je toe, je kan dus gewoon spelen met wonder. Zwangerschapsgym….ik weet niet wat ik daar van moet vinden. Er zitten allemaal meiden die kwaaltje zus en kwaaltje zo hebben. Toen ik me voorstelde en vrolijk zat te vertellen dat we vrolijk aan het verbouwen zijn en dat ik nog 1 a2 keer in de week sport vielen de monden open van verbazing ben erg benieuwd wat dat allemaal gaat brengen.

  Met mams gaat het redelijk ze heeft de eerste chemo achter de rug en de klachten zijn tot nu toe prima te dragen. Gelukkig maar dan kijkt ze niet zo op tegen de 2e. Nu maar hopen dat ze zich goed blijft voelen.

  Verder ben ik heerlijk mijn dagen aan het tellen tot verlof moet nog wel even. Het weer hier is momenteel lekker, al schijnen we nu aan de laatste dagen bezig te zijn en wordt het volgende week regen regen en nog eens regen, goed voor de tuin.

  Op koninginnendag heb ik niet zoveel gedaan, ’s morgens wat familie geweest en ’s middags met mijn zus en kinderen naar het dorp en kermis geweest. Tim keek zijn ogen uit. We kregen hem niet in de draaimolen, toen die er eindelijk in zat kregen we hem er niet meer uit….heerlijk dat jong haha. Jesse vermaakte zich prima in de kinderwagen door alles er elke keer uit te gooien, hij heeft de zwaartekracht ondekt en een gek die elke keer zijn spullen weer opraapte. Al met al een heerlijk dagje.

  Zo en nu gaan we maar eens lekker douchen, aankleden en beginnen aan de dag…..

  Veel plezier en blijf lekker genieten

  liefs juger en wonder

 4. Sandra schreef:

  Hoi, hoi,

  Wat veel beestjes allemaal!!! Ik kan al helemaal enthousiast raken als ik een ooievaar zie bij Deventer langs de Ijssel, dus dit moet wel helemaal gaaf zijn. Hartstikke goed om te lezen dat jullie zo genieten daar en mooie foto’s.

  Gisteren was het hier 5 mei, dus bevrijdingsdag. Michiel en ik zijn naar het bevrijdingsfestival in Zwolle geweest. Supermooi weer, dus echt genieten geblazen. Nog geprobeerd om contact te zoeken met Marieke, maar het netwerk lag daar helemaal plat van alle mensen die aan het sms-en of bellen waren.

  Geniet nog lekker daar en take care!

  Michiel en Sandra

 5. Robert schreef:

  Hi Danielle and Edvar, I just came across your fantastic website - amazing. You are obviously enjoying your travel around the globe, and I hope you will continue to get a load of new impressions. During the Easter holidays I have driven the Mouse for 1300 kms in two days without any problems, after 5 months of ‘winter sleep’. But what’s that compared to your trip around the world!!! Kind regards from Nurnberg, Robert and Daniela

Wie is er bang voor de grote boze wolf?

Vrijdag 11 Mei 2007 door Daniëlle

De dagen vliegen om, maar vandaag toch weer even een update om jullie bij te kletsen over alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Jasper is echt het Walhalla van de wilde dieren. We hebben hier echt onze ogen uitgekeken, hertjes in alle soorten en maten: white-tailed deer, mule deer, elk (wapiti), moose (eland), maar ook bighorn sheep, eekhoorntjes, een zwarte beer en een coyote lieten zich door ons bewonderen.

Bijna elke avond zijn we wezen nightspotten, wat heeft geresulteerd in het feit dat we niet binnen de vrije 5000 kilometer van onze huurauto blijven, maar daar nu al over heen zitten en nog niet weer in Vancouver zijn. We zullen wel zien wat ons dat extra gaat kosten als we Nissie weer inleveren bij onze verhuurmaatschappij.

De coyote kwam geheel onverwacht op ons pad. Aan het eind van een avondje nightspotten gingen we nog even onze blaas legen bij de picknickplaats Palisades, vlakbij Jasper. Nadat Edvar ingestapt was en ik de auto startte, stonden we ineens oog in oog met een coyote, die net zo verbaasd was om ons te zien als wij hem/haar. Na ons even bekeken te hebben vervolgde het beest rustig zijn weg, welliswaar met een boogje om ons heen, maar blijkbaar niet erg onder de indruk, ons verbaasd achterlatend.

Elk     Coyote

Bij het informatiecentrum wisten ze ons te vertellen, dat de coyotes elk jaar hun nest hebben bij deze picknickplaats, waardoor deze picknickplaats vaak afgesloten wordt, omdat de coyotes nogal fel zijn in het verdedigen van hun jongen. Loretta de dame van onze lodge vertelde, dat een andere coyote altijd haar nest heeft op de golfbaan, wat nogal grappige taferelen oplevert als de jongen achter de ballen aangaan. Een extra handicap zal ik maar zeggen.

Ondanks meerdere tochten naar Medicine lake (dat bijna leeg was) en het nog bevroren Maligne lake, hebben we geen wolven kunnen ontdekken, wat Arvid twee jaar geleden wel is gelukt. In Jasper hebben we een aantal wandelingen gemaakt bij onder andere Pyramid lake, Maligne canyon, Five lake loop en Athabasca Falls. Verder veel in de auto rondgereden, omdat het veel regende.

Medicine Lake

Na Jasper zijn we via de Icefields Parkway naar Banff gereden. Onderweg sneeuwballen gegooid en Mountain goats gezien. Aangekomen in Banff bleek het stadje druk bezig met het aanleggen van een nieuwe riolering, waardoor de hele hoofdstraat op zijn kop stond. Dit maakte het niet echt gezellig en de prijzen zijn hier echt belachelijk duur, dus besloten we om hier slechts één nachtje te blijven en dan door te rijden naar Golden.

’s Ochtends in de omgeving lekker ontbeten tussen de grondeekhoorns bij de Lake Minnewanka loop, Lower Bankhead bekeken en hier wederom een coyote gezien. Daarna nog bij Vermillion Lakes chipmunks (kleine eekhoorns) gezien en toen doorgereden langs highway 1A. Helaas was het hier ondanks het feit dat we buiten het seizoen zaten al redelijk druk, dus hier hebben we weinig gezien. Bovendien is dit stuk op de tijdstippen, dat hier veel wilde dieren te zien zouden moeten zijn, afgesloten om de beesten hun rust te gunnen.

In Golden gelijk doorgereden naar het wolvencentrum om een reservering te maken voor onze wandeling met de wolven, Arvid nogmaals bedankt voor dit orginele cadeau! Dinsdag was de eerste mogelijkheid. Op zoek naar een hostel kwamen we bij een schattig hostel terecht, het On the Caribou Backpackers Hostel .

Aangezien er niemand was, maar we ons volgens het bord maar moesten installeren, hebben we dit maar gedaan. Nadat we al uitgebreid gegeten en afgewassen hadden, kwam de eigenaar terug en liep bij ons naar binnen. Bleek dat het hostel drie weken gesloten was …… echter het was ondertussen 21:00. We gaven aan dat we graag drie nachten waren gebleven, maar dat we weg zouden gaan als ze dit liever wilden. De vriendelijke eigenaars gaven echter aan dat we gerust konden blijven. Dus hadden we drie nachten een heel hostel voor onszelf alleen, heerlijk! Ook hebben we hier elke avond een leuk spelletje gespeeld, Bioviva, een soort triviant maar dan gericht op de natuur. Erg leuk!

Maandag een dagje doorgebracht in Yoho National Park, echter veel was nog dicht vanwege de sneeuw en we hebben een saai breed pad gevolgd, waar we behalve een hoender en wat eekhoorns weinig hebben gezien. De natuurlijke brug was wel grappig om te zien. ’s Avonds nog weer wezen nightspotten en een leuke beverburcht met twee bevers kunnen bewonderen. Tevens een echtpaar Canadese ganzen met zeven gele bolletjes van kids gezien, echt schattig en een nest met een visarend.

Daar kwam de grote dag, wandelen met wolven. Ja Jarno, wie had dat ooit gedacht wandelen met wolven zonder beschermmannetjes?!?! Bij het Northern Light Wildlife Centre in Golden zitten op dit moment vier wolven. Je kunt wandelen met twee wolven, twee begeleiders en vier toeristen. Wij hebben gelopen met de wolven Aspen en met Tuk. Aspen is voor 75% wolf en voor 25% Husky, Tuk is een volbloed wolf. Aspen blijft ook veel meer bij de groep en Tuk is de meest verlegen wolf van het stel.

Tuk     Aspen

Het wolvencentrum probeert door middel van voorlichting het imago van de wolf te verbeteren in de hoop dat de wolf hierdoor beter beschermd zal worden in Canada. De wolf is slechts beschermd in de National Parken en hierbuiten zijn ze vogelvrij. Een wolf legt echter grote afstanden af en zal zich dus ook buiten de Parken begeven. Nou ik kan jullie bij deze vertellen, dat het machtige beesten zijn, die banger voor ons zijn dan wij voor hen en het zonde zou zijn als deze mooie beesten uit de wilde natuur zouden verdwijnen.

Het wolvencentrum probeert ook het heropvoeden van probleemberen met behulp van Karelian Bear dogs te legaliseren. Met behulp van deze honden kunnen beren leren wat het einde van hun territorium is, waardoor ze niet te dicht bij mensen komen. De beer wordt opgejaagd tot de grens waar hij mag komen en dan worden de honden teruggeroepen. Als dit een aantal keren wordt herhaald zal de beer deze grens niet meer overschrijden. Het probleem is echter dat het in Canada verboden is om wilde dieren lastig te vallen (doodschieten mag echter wel) en het gebruik van deze honden valt nu ook nog onder deze wet. Wolvencentrum, jullie zijn absoluut goed bezig!

Na Golden zijn we doorgereden naar Radium Hot Springs, jammer dat er weinig stopmogelijkheden zijn langs het waterrijk gebied. Nog een poging gedaan om richting een gletsjer te rijden, maar de toegangsweg was erg slecht dus dat hebben we toch maar niet gedaan. Hier nog wel een leuke wandeling gedaan naar de Bugaboo Falls.

’s Avonds vanuit Radium Hot Springs richting Banff gereden (Kootenay National Park) en hier echt enorm veel white tailed deer gezien en twee beren en een aantal bighorn sheep. De volgende dag naar Nelson gereden, echt een leuk stadje, waar we nu de update aan het schrijven zijn. Onderweg hebben we in Whiteswan Lake Provincial Park twee wilde kalkoenen gezien, de Hot Springs bekeken, een lading grondeekhoorns en leuke eenden gezien die aan het balsen waren.

Vandaag en morgen gaan we Nelson bekijken en dan met waarschijnlijk nog één tussenstop langzaam richting Vancouver, waar we nogmaals een poging gaan doen om de Orca’s te bekijken, voordat we doorvliegen naar onze volgende bestemming: Brazilië.

3 Reacties op “Wie is er bang voor de grote boze wolf?”

 1. Egon schreef:

  Geweldig om de natuur van Canada nu weer te kunnen bewonderen. Prachtige foto’s.

 2. hans en erna harmsen schreef:

  hoi edvar en daniëlle
  wie is er bang voor de grote boze wolf???????? nou….. jullie in ieder geval niet
  wat een mooie tijd daar in canada
  we genieten van jullie verhalen en de prachtige foto’s.
  een maand canada zit er bijna op. we wensen jullie een goede vlucht toe naar brazilië
  heb het goed en houd het goed……. genieten maar weer.
  groetjes van hans en erna

 3. John Kottier schreef:

  Man,
  wat een mooie natuur

  het moet toch een geweldig avontuur zijn om dit te beleven

  toch wat anders dan onze week in Spanje!

  groetjes
  John

Laatste dagen in Canada

Zaterdag 19 Mei 2007 door Daniëlle

Vanuit Nelson zijn we via Penticton naar Vancouver teruggereden. Nelson is echt een leuk plaatsje met leuke huisjes. Konden we gelijk vast bedenken, aan welke wensen ons eigen toekomstige huisje zou mogen voldoen. We hebben hier nog wat korte wandelingetjes gemaakt. In Penticton hebben we langs het strand gewandeld en hebben we Vaseux lake en White lake bezocht. Wel geinig, mooie blauwe vogels en twee elanden gezien.

Bijna op een slang gestapt, maar gelukkig zag ik hem net op tijd. Edvar was net grapjes aan het maken, dat hij wel graag een slang wilde zien, nou zijn wens ging gelijk in vervulling, brrr toch niet echt mijn lievelingsbeestjes.

Snake

Terug in Vancouver zag de stad er heel wat zonniger uit zonder jetlag en nu wisten we natuurlijk ook de weg. Op dinsdag hebben we een tweede poging gedaan om orca´s te zien en jippie, dat is gelukt! Toch wel machtige beesten, alleen lastig te fotograferen, vooral als de kapitein precies op het verkeerde moment de boot draait of de motor start grrr :mad: .

Killer Whale

Woensdag begon onze lange reis richting Brazilië en hoe die verliep kunnen jullie lezen onder het kopje Brazilië!

Tips over Canada

Zaterdag 26 Mei 2007 door edvar

Net zoals ons stukje over Nieuw-Zeeland, willen we ook een stukje schrijven voor mensen die in de toekomst een keer naar Canada willen. Ook hier kunnen onze ervaringen misschien een beetje helpen …

Canada is ons zeer goed bevallen. De natuur is werkelijk overweldigend (zie onder), de mensen zijn ook hier erg aardig en het reizen zelf gaat eenvoudig. Net zoals in Nieuw-Zeeland is een eigen auto bijna noodzakelijk. De afstanden zijn groot, er is zo veel te zien en juist afgelegen plekken zijn erg mooi, waardoor eigen vervoer een must is.

Het vinden van een huurauto is geen pretje. Elke verhuurmaatschappij heeft verschillende soorten verzekeringen, het eigen risico speelt een rol en je mag niet altijd op niet-verharde wegen rijden. In deze wirwar is het lastig om een goede keus te maken. Wij kozen uiteindelijk voor Enterprise, want zij boden de laagste prijs, inclusief een volledige verzekering, geen eigen risico en de goedkeuring om op niet-verharde wegen te rijden. De auto zelf (Nissan Versa) was gloednieuw en is ook prima bevallen.

Het verkeer in Canada vormt ook geen probleem. Gelukkig rijden ze gewoon rechts en zijn de verkeersregels behoorlijk simpel. Het zal even wennen zijn aan de “4-way stops” (de eerste die stopt mag ook als eerste weer door), maar verder is het niet zo spannend. Wel moeten we zeggen dat ze in Canada over het algemeen hard rijden. We hebben ons behoorlijk geërgerd aan vrachtwagens die 20 km/u boven de snelheidslimiet rijden, achter je blijven plakken zodat ze je kont bijna kunnen kussen, terwijl je door een nationaal park rijdt waar ieder moment een groot hert voor de auto kan springen.

Qua overnachtingen hebben we veel gebruik gemaakt van hostels. Dit is de goedkoopste oplossing (goedkoper dan hotels/motels of B&B) en je kunt daar je eigen maaltijd klaarmaken (elke dag eten in restaurants is ook erg duur). De meeste hostels waren prima, maar wel iets minder goed dan in Nieuw Zeeland, want het was niet altijd even schoon en de keukens waren af en toe wat minder goed uitgerust. Echter sommige hostels doen je nauwelijks aan hostels denken, want deze zijn weer superluxe (Whistler, Radium Hot Springs en Nelson). Ook zit er wat vaker “vaag volk” in de hostels, bijvoorbeeld mensen die er al vijf jaar wonen. Dit komt misschien wel een beetje omdat hostels in Canada in het verleden meer bekend waren als opvangplaatsen voor daklozen …

Net zoals Nieuw-Zeeland is Canada ook niet goedkoop. We dachten eerst dat het nog veel duurder was, maar uiteindelijk is het vergelijkbaar met Nieuw Zeeland. Dit komt o.a. omdat we in Canada wat minder hebben uitgegeven aan excursies, maar aan de andere kant waren de auto en de hostels iets duurder dan in Nieuw Zeeland.

De Canadese steden zijn niet erg interessant. In Vancouver zijn veel zwervers te vinden en grote stukken zien er verwaarloosd uit. Andere steden zijn niet veel meer dan grote boulevards met McDonalds, Burger King en tientallen andere ketens en hebben geen sfeer zoals Europese steden. Enkele kleine dorpjes, zoals bijvoorbeeld Nelson en Jasper, vonden we wel weer erg leuk.

De natuur is echt fantastisch. Prachtige uitzichten, mooie bergen en vele soorten dieren, die zich relatief makkelijk laten zien. Vooral als je regelmatig tijdens de avondschemering gaat rondrijden, zul je van alles zien. Voor dierenliefhebbers is dat gewoon geweldig!

Speciaal voor mensen die graag dieren willen spotten, hebben we even een lijstje gemaakt met plekken waar je ze redelijk makkelijk kunt zien. Bedenk wel dat het geen garanties geeft, en dat het gebaseerd is op onze eigen ervaringen. Ook zaten wij er in het voorjaar, terwijl veel dieren in andere seizoenen een ander gedrag kunnen vertonen.

 • Herten: zijn bijna niet te missen (wij hebben er honderden gezien), dus kijk vooral op de grasvlakten naast de weg. Goed opletten om aanrijdingen te voorkomen, want ze willen nogal eens de weg oversteken!
  • Black-tailed deer: alleen op Vancouver Island. Probeer Strathcona Provincial Park, in de avond.
  • White-tailed deer: veel te zien op het vaste land. Rij ’s avonds eens vanaf Radium Hot Springs door het Kootenay National Park en je zult er tientallen zien.
  • Mule deer: ook veel te zien, vooral rond Jasper.
  • Elk (Wapiti): ze vormen een plaag in Jasper, zowel in (!!) als buiten de stad (Highway 16 Oost).
  • Roosevelt Elk (ondersoort van de Wapiti): alleen op Vancouver Island. Probeer Strathcona Provincial Park, ’s avonds in de richting van Gold River.
  • Moose (Eland): Vanuit Jasper naar het westen (Highway 16, het park uit).
 • Beren: Zwarte beren zijn goed te zien op Vancouver Island, op de weg tussen Port McNeill en Port Hardy, vooral in de middag.
 • Coyote: Parkeerplaats Palisades, iets ten oosten van Jasper, schijnt een plek te zijn waar je ze regelmatig kunt zien, net zoals op de golfbaan van Jasper.
 • Eekhoorns: Gewoon een beetje zoeken in de bossen van de nationale parken. De picknick plaats van Lake Minnewanka Loop (bij Banff) is een leuke locatie voor ground-squirrels.
 • Big Horn Sheep: Veel gezien bij Jasper, op de Highway 16 naar het oosten. Ook zitten ze in/bij Radium Hot Springs.
 • Mountain Goat: Let vooral op creme-kleurige puntjes op erg steile en erg hooggelegen rotsen, bijvoorbeeld in het noordelijk stuk van Banff National Park.
 • Zeedieren (orca’s, walvissen, zeehonden, etc.): Probeer excursies vanuit Vancouver of Victoria (Vancouver Island).
 • Grizzly, poema’s, wolven en andere exoten: erg moeilijk om te zien, dus veel geluk is vereist. Het is ons niet gelukt, maar we denken dat Jasper (en noordelijker) redelijke kansen biedt. Voor wolven is het ook de moeite waard om het wolvencentrum in Golden te bezoeken.
 • Vogels: Uit de vogelwereld is vooral de Bald Eagle (Amerikaanse Zeearend) indrukwekkend. In het voorjaar is deze veel te zien op Vancouver Island. Probeer maar eens de vuilnisbelt vlak voor Telegraph Cove (noordelijk stuk van Vancouver Island).

Belangrijke plaatsen om te bezoeken? We hebben ook in Canada (alleen het westelijke stuk, British Colombia!) volgens ons de mooiste plaatsen gehad. Dus bezoek gewoon de vele Nationale parken (Jasper/Banff/Yoho/Kootenay, met de nadruk op Jasper) en vergeet Vancouver Island ook niet over te slaan. Denk ook nog even aan de Inside Passage (boottocht vanaf Vancouver Island naar het noorden), want dat moet toch wel erg mooi zijn!

Qua periode denken we dat het voorjaar een goede keuze is. Af en toe wat slechter weer en wat koud (incl. sneeuw), maar de witte bergen zijn fantastisch om te zien. Wel zijn de bekende groenblauwe meren (zoals Lake Louise) nog bevroren, want aan de andere kant ook nog wel een charme heeft. Vanaf half mei krijgen veel beesten ook jongen, dus dat maakt het misschien zelfs nog wel leuker (hebben we net gemist). Als je later gaat (zomer) is er meer kans op beter weer, maar verwacht ook een enorme drukte (vele duizenden toeristen), verhoogde prijzen en minder beschikbaarheid voor overnachtingen.

Nou, dat was het weer. Heb je nog vragen of wil je hier zelf je tips over Canada kwijt (altijd welkom!), plaats dan gerust een reactie!

       Einde ...