Over ons

Edvar and Danielle at Machu Picchu, Peru, 2006

Januari 2007

Edvar van Daalen (17 oktober 1977), geboren en getogen in Almelo in het gezin: Paps en Mams van Daalen en broer Arvid.

Daniëlle Horenberg (19 april 1976), geboren en getogen in Raalte in het gezin: Paps en Mams Horenberg en broer Jarno getrouwd met Marion en sinds kort kleine neefje Sven.

Op 29 januari 2005 kruisten onze wegen elkaar voor het eerst: Daniëlle was als begeleiding van Ivo, een collega van Edvar, aanwezig op het jaarfeest van Antares, een IT bedrijf in Nieuwegein. Tijdens het diner werden er al nieuwsgierige blikken over en weer geworpen, maar tijdens een spelletje Tokio (dobbelen) sloeg de vonk echt over. Van zo´n mysterieuze man word je natuurlijk, zelfs als onafhankelijke zelfstandige vrouw, wel enigszins zenuwachtig. Dus als je een goede indruk wilt maken gooi je gewoon een glas rode wijn over zijn broek :oops: . Natuurlijk gaf dit Edvar wel een mooi excuus om later contact te zoeken via Ivo om te melden dat de wijn eruit was gegaan!

Na een half jaar e-mail contact kwam de tweede ontmoeting om Edvar’s foto´s van Japan te bekijken. Edvar staat bekend om zijn reislustigheid en zijn liefde voor de natuur en niet te vergeten Ferrari´s. Bovendien houdt hij van fotografie en slaat graag een bal over het net op het volleybalveld. Als je kijkt op de deze Foto Galerij, dan snap je ’t wel.

Daniëlle is bioloog en deelt dan ook Edvar´s liefde voor de natuur, staat graag op de squashbaan, heeft zowel haar duikbrevet en motorrijbewijs sinds kort gehaald en werkt op dit moment bij een farmaceutisch bedrijf als medisch adviseur.

Na een aantal dates volgde de eerste zoen op 20 november 2005 en sindsdien is het dikke mik. Na nog eenmalig beiden alleen op vakantie te zijn gegaan, Daniëlle op wintersport met de meiden (Gitte, Ariena, Béate, Noor en Judith) en Edvar in zijn uppie naar Australië, kwam de vuurdoop: onze eerste vakantie, samen drie weken naar Peru!

De droom van een wereldreis kwam al vroeg in onze relatie ter sprake, maar ja, vind je elkaar na een paar maand nog steeds leuk? Daniëlle was net begonnen met een nieuwe baan, die ze toch ook minstens een jaar vol wilde houden. Vind je elkaar ook nog aardig als je op vakantie en/of wereldreis bent? :?:

Eind augustus 2006, op de terugreis naar Nederland vanuit Peru, hebben we de knoop doorgehakt: wij zijn echte soulmates en willen met elkaar op wereldreis. In november hebben we allebei onze banen opgezegd en het regelen van de reis kon beginnen! :D

Voorbereiding

Op wereldreis gaan doe je niet zomaar. Er komt namelijk best een flinke voorbereiding bij kijken. Niet alleen door de reis zelf (vliegtickets, visa, inentingen, etc.), maar ook doordat de situatie hier in Nederland flink kan veranderen (baan, huis, financiën, etc.).

Gelukkig zijn we niet de eersten die een dergelijke reis gaan maken en daarom is het niet moeilijk om allerlei informatie te vinden over het maken van een wereldreis en over de bijbehorende voorbereiding. Om anderen in de toekomst ook te kunnen helpen, hebben we op deze pagina de belangrijkste informatie verzameld. Je zult wel zien dat het gericht is op onze eigen situatie en onze eigen reisplannen, maar toch zal deze informatie toekomstige wereldreizigers misschien een beetje kunnen helpen!

Een overzicht van de inhoud:

LET OP: Deze informatie heeft betrekking op onze eigen voorbereidingen, die plaatsvonden in eind 2006 en begin 2007. De informatie is zo hier en daar na afloop van de reis (eind 2007) aangevuld. Hou er dus rekening mee dat er ondertussen veranderingen kunnen zijn geweest op bijv. het gebied van regelgeving of verzekeringen!! Dit geldt ook voor de veranderingen in de landen die we bezocht hebben, bijvoorbeeld met betrekking tot de prijzen.

Informatiebronnen

Er is allerlei informatie te vinden over het maken van een wereldreis, niet alleen in boeken maar natuurlijk ook op het internet. Lees over de reiservaringen van anderen, koop boeken over specifieke landen en surf lekker rond op het internet.

Onze favoriete boeken:

 • Het Handboek voor de Wereldreiziger, door F. Timmerhuis. Erg nuttig als je aan het nadenken bent over een wereldreis.
 • Lonely Planet. De bekende boekenreeks met zeer handige informatie voor backpackers. Over bijna elk land of streek is er een boek te krijgen. Perfect voor algemene informatie over de landen, maar ook om te weten waar de beste hotelletjes en restaurants zitten. Een alternatief is de reeks Rough Guide.

Onze favoriete links:

Werk

In vergelijk met bepaalde andere landen hebben Nederlanders veel vakantiedagen, maar een lange wereldreis is ook dan meestal niet mogelijk. Sommige mensen kiezen voor onbetaald verlof/sabbatical (via levensloopregeling of goede afspraken met je werkgever), maar in ons geval kwam het simpelweg neer op het nemen van ontslag. Geen werk, geen inkomen en dus ook geen zekerheid bij terugkomst. Wij hebben echter beiden een goede achtergrond (opleiding en ervaring) en verwachten niet dat we bij terugkomst problemen zullen hebben om een nieuwe baan te vinden, of om eventueel een oude baan weer op te pakken.

Besef wel dat het nemen van ontslag invloed heeft op zaken zoals:

 • WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen), vroeger bekend als WAO. Geen werk betekent geen recht op de WIA. Mocht er toch iets gebeuren, dan kun je nog wel aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Om dit gat op te vangen zijn bepaalde verzekeringen beschikbaar, maar die zijn belachelijk duur.
 • Pensioen. De pensioenopbouw ligt dus stil. Halen we na de wereldreis wel weer in …
 • AOW (Algemene Ouderdoms Wet). Voor elk jaar dat je niet in Nederland bent, wordt je later 2% gekort op je AOW. Bijverzekeren is mogelijk bij de SVB. Wij zijn echter korter weg dan een jaar, dus voor ons geldt dat niet.

Huis

Wat je doet met je huis en/of je auto is erg afhankelijk van je omstandigheden en je voorkeuren.

 • Koophuis - verkopen. Je kunt het verkopen om geen extra zorgen tijdens de reis te hebben en om misschien nog een extra potje met geld tot je beschikking te hebben. Bedenk daarbij wel dat eventuele overwaarde invloed kan hebben op toekomstige beperking van de hypotheekrenteaftrek. Google even voor meer informatie over dit onderwerp of vraag eens na bij een makelaar.
 • Koophuis - verhuren. Wil je graag na de reis terugkeren naar je eigen plekje, dan is verhuren ook een optie. Er is dan tenminste iemand die voor je huis kan zorgen en het kan ook nog wat geld opleveren. Check de voorwaarden van je hypotheek of het wel mag en zorg ook voor een goede huurovereenkomst. Maak eventueel gebruik van organisaties zoals Kamernet, DirectWonen of Rotsvast.
 • Huurhuis - verhuren. Afhankelijk van de huurovereenkomst kun je je huurhuis ook onderverhuren, net zoals bij een koophuis. Vraag het wel even na bij de verhuurder.
 • Huurhuis - opzeggen. Geen gedoe om van je huis af te komen, gewoon een briefje sturen naar de verhuurder en klaar is kees.

Wij hebben natuurlijk zelf ook goed nagedacht over de mogelijkheden. We woonden voor de wereldreis nog niet samen, Edvar had een huurappartement en Daniëlle een koopappartement. Beiden zijn eigenlijk niet geschikt om na de reis lekker in te gaan samenwonen. Vandaar dat Edvar zijn huurwoning heeft opgezegd. Daniëlle’s appartement is tijdens de wereldreis verkocht.

Naast het huis zelf heb je waarschijnlijk nog genoeg andere bezittingen, zoals de inboedel en b.v. een auto. Kijk wat je wilt verkopen of tijdelijk wilt opslaan. Opslaan kan bij familie of vrienden of bij bijvoorbeeld Citybox, SafeStorage of Shurgard. Tenslotte komt hier waarschijnlijk ook het item “verhuizing” om de hoek kijken. Denk daarbij ook even aan adreswijzigingen (VerhuisService.nl) en het opzeggen van abonnementen. Gewoon even googelen voor allerlei tips op dat gebied!

Heb je geen huis meer en blijf je lange tijd weg, schrijf je dan uit bij je gemeente. Bij hele lange reizen (>9 maand) stelt de gemeente dat zelfs verplicht. Schrijf je eventueel in op een briefadres (bijv. bij familie of vrienden).

Financiën

Voor het maken van een lange reis heb je natuurlijk wel een hoop geld nodig, ook omdat je inkomsten vaak nul of erg laag zullen zijn. Dus is het een kwestie van sparen, een loterij winnen, een erfenis krijgen of een stapel geld in de trein vinden. Of tijdens de reis wat werken, maar vaak is dit lastig (i.v.m. b.v. werkvisa) en het verdient weinig (vaak ongeschoold werk).

Maar hoe duur is nou zo’n wereldreis? Dat hangt erg af van je plannen. Ga je lopen, fietsen, met de auto of met het vliegtuig? Kook je zelf of ga je in restaurants eten? Overnacht je in jeugdherbergen op grote slaapzalen, of is het Hilton net goed genoeg voor jou? Wat voor ‘n uitrusting neem je mee? Het varieert dus enorm. Check BolletjeOm (Voorbereidingen –> Budget) voor verschillende inschattingen over de kosten van een lange reis. Onze eigen ervaringen:

De korte variant: onze wereldreis heeft in totaal ongeveer €30000 gekost (dus €15000 per persoon). Dat is inclusief alles, dus ook alle overnachtingen, het voedsel, de vliegtickets, al het andere vervoer en alle andere extra kosten. We zijn geen low-low-budget reizigers, houden van een beetje comfort (dus bijv. zo min mogelijk slaapzalen), hebben grote afstanden afgelegd en veel activiteiten ondernomen. Wil je het een heel stuk goedkoper doen, ga dan bijvoorbeeld naar Zuid en Zuid-Oost Azië. Dan kun je met €7500 per persoon heel ver komen, helemaal als je niet te veel reist en geen dure activiteiten gaat ontplooien.

De lange variant: Hieronder hebben we per land aangegeven hoeveel geld het ons ongeveer gekost heeft. Dit is gesplitst in basiskosten (voedsel, accommodatie en vervoer) en buitengewone kosten (zoals excursies). Dit is echter exclusief de internationale vluchten, exclusief uitrusting (zoals rugzak, kleding, fotouitrusting, etc.), exclusief reisgidsen en exclusief visa.

Basiskosten:

 • Accommodatie: In alle landen hebben we voornamelijk overnacht in goedkope hotels, op basis van een tweepersoons kamer (double of twin). In Nieuw Zeeland en Canada hebben we voornamelijk overnacht in hostels, maar ook hier wel met de voorkeur voor een eigen “private” room (geen dorms).
 • Voedsel: Al het eten en drinken, plus kleine boodschappen. In alle landen hebben we voornamelijk gegeten bij goedkope restaurants. In Nieuw eeland en Canada hebben we voornamelijk zelf boodschappen gedaan en eten gekookt in hostels.
 • Vervoer: In Nieuw Zeeland en Canada hebben we gebruik gemaakt van een huurauto. In de overige landen reisden we met het openbaar vervoer, zoals bussen, taxi’s, metro’s, treinen, riksja’s en boten, afhankelijk van wat beschikbaar was. Zie de buitengewone kosten voor eventuele binnenlandse vluchten.
 • Overig: Overige kleine kosten, zoals fooien, entreegelden en internet.

Alle kosten zijn p.p.p.d., dus per persoon per dag!

Land Accommodatie Voedsel Vervoer Overig Totaal
Vietnam € 4 € 7 € 4 € 2 € 17
Nieuw Zeeland € 12 € 13 € 12 € 6 € 43
Canada € 20 € 11 € 23 € 4 € 58
Brazilië € 11 € 10 € 10 € 3 € 34
Madagaskar € 8 € 9 € 4 € 3 € 24
Tanzania € 9 € 9 € 4 € 2 € 24
India € 5 € 6 € 3 € 4 € 18
Nepal € 4 € 10 € - € 5 € 19
China € 5 € 5 € 10 € 2 € 22
Rusland € 23 € 22 € 11 € 6 € 62

Buitengewone kosten:

Met de bovengenoemde basiskosten ben je er natuurlijk nog niet. Je wilt immers ook allerlei excursies gaan doen. En verder zijn bijvoorbeeld binnenlandse vluchten (een “extra” luxe) ook niet in de basiskosten opgenomen. Zie onder voor het overzicht van alle extra kosten die we in de verschillende landen hebben gemaakt. Bij de prijzen is al het eten en drinken en de fooien inbegrepen. “p.p.” staat voor “per persoon” en “4d/3n” staat voor “4 dagen, 3 nachten” …

Land Omschrijving Kosten Extra info
Vietnam Sapa+Halong Bay tour
Cat Tien tour
Duiken
€ 220 p.p.
€ 110 p.p.
€ 300
5d/6n, all-in
3d/2n, all-in
1 PADI + 4 duiken
Nieuw Zeeland Doubtful Sound tour
Whale Watching tour
Kayak tour
Black Water Rafting
€ 140 p.p.
€ 70 p.p.
€ 80 p.p.
€ 75 p.p.
2d/1n all-in
 
1d all-in
all-in
Canada Whale Watching tour
Skien Whistler
Walking with Wolves
€ 85 p.p.
€ 60 p.p.
€ 75 p.p.
 
1d all-in
 
Brazilië Pantanal tour € 210 p.p. 6d/5n all-in
Madagaskar Antsirabe tour
Strand Anakao
Vlucht Tulear-Tana
€ 185 p.p.
€ 175 p.p.
€ 120 p.p.
3d/3n all-in
5d/4n all-in
Bus (24 uur) is € 40 p.p.
Tanzania Safari tour
Vlucht Arusha-Zanzibar
Duiken
€ 620 p.p.
€ 100 p.p.
€ 63 p.p.
6d/5n all-in
 
2 duiken p.p.
India Kamelen safari
Vlucht Varanasi-Nepal
€ 33 p.p.
€ 110 p.p.
2d/1n all-in
 
Nepal Chitwan tour
Pokhara trekking
Tibet tour
€ 100 p.p.
€ 275 p.p.
€ 435 p.p.
4d/3n all-in
6d/5n all-in
8d/7n all-in (Kath.-Lhasa)
Rusland Trans-Mansjoerije Expr. € 400 p.p. Trein Beijing - Moskou

Tenslotte moet je nog even nadenken over het geld op reis. We hadden altijd wat contant geld bij ons hebben (lokale munteenheid, plus altijd wat dollars en euro’s; niet te veel natuurlijk!) en we hebben de beschikking over bankpasjes en creditcards. Gebruik verschillende portemonnee om het geld op verschillende plekken te bewaren (één “gebruik”portemonnee met een beetje geld en een andere portemonnee met pasjes die je ergens anders opbergt). Qua creditcards is VISA beter geaccepteerd. In Madagaskar kun je bijna niet zonder VISA, omdat pinnen niet mogelijk is en Mastercard beperkt geaccepteerd wordt. Traveller cheques zijn in onze ogen tegenwoordig niet meer nodig, dus daarom hebben we ze ook niet meegenomen.

Zorg er ook voor dat er iemand in Nederland is, die gemachtigd is voor je rekeningen en die bepaalde financiële zaken voor je kan afhandelen. Verder kun je natuurlijk met internetbankieren over de hele wereld je zaakjes zelf afhandelen.

Verzekeringen

Zorg altijd voor een goede verzekering wanneer je op reis gaat. Je weet immers maar nooit. Veel informatie over verzekeringen (incl. zorgverzekering) kun je vinden op de website van Joho. Wij hebben gekozen voor een pakket van Delta Lloyd:

 • Bij veel reisverzekeringen mag je maar beperkte tijd op reis zijn, vaak maar voor drie of zes maanden. De reisverzekering van Delta Lloyd geldt voor reizen tot 1 jaar.
 • Omdat we korter dan 1 jaar op reis gaan, zijn we verplicht een zorgverzekering aan te houden (zie o.a. websites van Joho en CVZ). De zorgverzekering van Delta Lloyd ziet er goed uit en heeft een goede dekking voor het buitenland. Het heeft ook onze voorkeur om zoveel mogelijk bij één organisatie te hebben (zowel de basisverzekering, reisverzekering als de annuleringsverzekering) want mocht de verzekering uit moeten betalen, dan moeten zij intern maar uitvechten uit welk potje het komt, wij kunnen dan bij Delta Lloyd aankloppen.

Belastingdienst

Bel met de Belastingdienst om te kijken wat er allemaal voor je verandert. Dat hangt immers af van je inkomen, je huis, enzovoort. Indien nodig, vraag om uitstel van belastingaangifte, zodat je dat na de reis kunt doen. Als je geen/nauwelijks inkomen hebt, dan kom je waarschijnlijk ook in aanmerking voor zaken zoals huurtoeslag en zorgtoeslag.

Gezondheid

Je gezondheid is natuurlijk erg belangrijk. Neem daarom voldoende voorzorgsmaatregelen en zorg dat je goed beschermd bent. Bezoek websites zoals LCR en de Reisdokter voor adviezen per land, of vraag je huisarts of de GGD. Waarschijnlijk zal iedereen andere adviezen geven, maar in hoofdlijnen zal het gelijk zijn. Voor onze situatie:

 • Vaccinaties. Voor een aantal landen die we willen bezoeken is een Gele Koorts vaccinatie verplicht en wordt zeer sterk aangeraden om ook vaccinaties tegen Hepatitis A, DTP en Buiktyfus te nemen. De meeste vaccinaties (op Buiktyfus na) hebben we al gehad i.v.m. vorige reizen. Daarnaast kiezen we ook voor een vaccinatie tegen Hepatitis B. Tenslotte hebben we voor de Afrikaanse landen een verklaring nodig dat we Cholera-vrij zijn.
 • Malaria. Een gevaarlijke ziekte die wordt overgedragen door muggen en die op veel plaatsen in de wereld voorkomt. Niet te onderschatten! Anti-malaria middelen staan bekend om de bijwerkingen, maar dat heeft toch onze voorkeur boven werkelijk ziek worden van malaria. We hebben gedurende lange tijd Lariam gebruikt en hebben geen last gehad van bijwerkingen. Tip: test drie pillen Lariam voordat je op reis gaat, om zo te kijken of er bijwerkingen zijn of niet! Vraag na bij je huisarts. Vergeet natuurlijk niet om daarnaast ook DEET en de juiste kleding te gebruiken om de kans op beten zo klein mogelijk te houden.
 • Zorg altijd voor een goede EHBO kit (incl. naalden) en een kleine apotheek (paracetamol, pleisters, verband, ORS, jodium, immodium, etcetera). Vergeet ook niet te denken aan zaken zoals condooms en de pil. Check voor meer info de meeneemlijsten van Joho.

Breng voor de reis nog een bezoekje aan je tandarts en eventueel de dokter. Zorg er in ieder geval voor dat ze weten dat je lange tijd weg bent en dat ze ook een contactadres van je hebben.

Paspoort en Visa

Naast een paspoort (dat nog voldoende tijd geldig is na terugkomst) heb je voor veel landen een visum nodig om het land in te mogen. Het is gewoon een toelatingsbewijs waarvoor je wat geld moet betalen en waarmee de landen o.a. proberen om ongewenste bezoekers te weren. Elk land heeft zijn eigen regels op het gebied van visa, die ook nog regelmatig veranderen. Kijk op Visumdienst voor gedetailleerde informatie. Onze eigen ervaringen:

 • Normaal gesproken moet je een visum binnen een bepaalde tijd (vaak 3 of 6 maanden) gebruiken. Lang van tevoren aanvragen heeft dus geen zin. Dit betekent dus ook voor ons dat we niet alle visa in Nederland al hebben kunnen regelen, maar dat we dat tijdens de reis moesten doen.
 • Als je tijdens je reis nog visa moet regelen, is het wel handig om de regels te bekijken bij de Visumdienst en ervoor te zorgen dat je een aantal pasfoto’s bij je hebt. Zorg ook voor voldoende geld, in de munteenheid die zij accepteren. Zoek op internet naar de locaties waar ambassades van de desbetreffende landen zitten, aangezien ze niet overal aanwezig zijn. Soms kun je de visa echter ook gewoon aan de grens regelen, maar dat verschilt per land.
 • Soms heb je een boekingsverklaring nodig of een bevestiging dat je het land ook weer gaat verlaten (zoals een uitreisticket). Als je bijvoorbeeld een enkele reis naar een land boekt, is er een kans dat ze je tegenhouden omdat je dan geen uitreisticket hebt.
 • Vietnam: in Nederland snel (dezelfde dag) bij de Vietnamese ambassade in Den Haag te regelen, voor € 60 per persoon.
 • Nieuw Zeeland, Canada, Brazilië: voor deze landen hoef je geen visum aan te vragen. Gewoon wat formuliertjes invullen bij aankomst.
 • Madagaskar : Bij aankomst in Antananarivo wat formuliertjes ingevuld en €13 per persoon betaald. Betaling kon met US dollars of euro’s.
 • Tanzania: Bij aankomst in Dar Es Salaam wat formuliertjes ingevuld en $50 per persoon betaald. De prijs is $50 of €50, dus zorg dat je dollars bij je hebt! Inwoners van Pakistan betalen echter $200 …
 • India: Geregeld in Tanzania (Dar-Es-Salaam). Bij de ambassade wat formulieren ingevuld, pasfoto’s toegevoegd en 65000 Shilling per persoon betaald (ongeveer €38). Het niet hebben van een uitgaande vluchtticket bleek geen probleem. Hou wel rekening met een wachttijd van 5 werkdagen.
 • Nepal: Bij aankomst op het vliegveld van Kathmandu. Weer allerlei formulieren ingevuld, een pasfoto en €24 per persoon (ze accepteren verschillende valuta’s).
 • China/Tibet: Toegang tot Tibet is alleen mogelijk met een groepsvisum (en dus een groepsreis), die we geregeld hebben in Kathmandu. Dat visum is zo’n 25 dagen geldig en is vervolgens ook nog bruikbaar in de rest van China. Let echter op dat dit visum in China niet verlengd kan worden, dus daarvoor is een uitstapje naar bijvoorbeeld Hong Kong noodzakelijk.
 • Rusland: Een hele uitdaging (zie onze verhalen), maar we hebben dit kunnen regelen in Beijing. Totale kosten ongeveer €100 per persoon.

Route

De route hangt natuurlijk erg af van je eigen wensen, de beschikbare tijd, de mogelijkheden en de financiën. Je kunt gaan lopen, fietsen, een auto huren, vliegen of veel gebruik maken van het openbaar vervoer. De route uitstippelen is dus een persoonlijke zaak. Zoek daarom in boeken en op internet naar informatie en denk na wat je eigen wensen zijn.

Aangezien wij ongeveer 8 à 9 maanden weg willen en we een lijstje hebben met landen die we erg graag een keer willen bezoeken, hebben we gekozen voor deze route. Voor ons zijn het allemaal landen met een natuur en cultuur, die ons aantrekt. Een maand per gebied zou voldoende moeten zijn om de verschillende highlights te zien. We beseffen echter wel dat we nooit alles kunnen zien en ook dat we niet te gehaast moeten gaan reizen. Het moet immers wel leuk en relaxed blijven! Vandaar dat we verder niet veel van tevoren regelen. Zo ben je flexibel, heb je veel vrijheid en wordt de factor avontuur weer wat groter. En we zien daar wel wat we wanneer gaan doen. Als we het reizen even zat zijn en willen we gewoon een paar dagen aan het strand liggen, dan doen we dat gewoon!

Vliegtickets

Als je grote afstanden wilt afleggen is vliegen natuurlijk een goede optie. Je kunt natuurlijk de vluchten pas op het laatste moment regelen. Je hebt dan geen strak schema waar je aan vast zit, je bent een stuk flexibeler en misschien kun je gebruik maken van lokale aanbiedingen. Aan de andere kant loop je het risico dat vluchten vol zitten en je een paar dagen moet wachten, of dat een vlucht een stuk duurder is. Ook zijn enkeltjes vaak behoorlijk prijzig in vergelijk met retourtjes en kun je te maken krijgen met verplichte uitreistickets (zie Paspoort en Visa).

Als je echter je route al (bijna) helemaal weet, denk dan eens na over wereldtickets. Er zijn verschillende tickets beschikbaar, maar aan alle tickets zitten erg veel voorwaarden. Soms mag je maar in één richting vliegen, soms mag je maar één keer in een continent komen en er zijn vaak beperkingen aan het aantal vluchten en/of de totale vliegafstand. Kijk voor meer informatie eens bij Kilroy Travels, waar wij de tickets ook hebben geboekt (wereldticket van de StarAlliance Groep). Vraag naar de uitgebreide voorwaarden van de verschillende tickets en lees ze goed door om te kijken of het interessant is.

Bagage

Wat moet je nou meenemen als je een wereldreis gaat maken? Aangezien we niet opnieuw het wiel willen uitvinden, kun je het beste kijken bij de nuttige meeneemlijsten van Joho.

Contact

Veel reizigers willen natuurlijk contact houden met het thuisfront in Nederland. Niet alleen om alle spannende verhalen te vertellen, maar ook voor noodsituaties (zoals het overlijden van familie/vrienden in Nederland, of ongelukken tijdens de reis). Tegenwoordig zijn er natuurlijk vele mogelijkheden:

 • Post. Gebruik de (ouderwetse) post niet voor de snelheid (kan gerust enkele weken duren), de makkelijkheid (kaarten en postzegels kopen) of de kosten (postzegels zijn soms duur), maar af en toe een ansichtkaartje of een brief versturen is natuurlijk wel leuk. Ook voor de mensen in Nederland die nog niet in het internettijdperk zijn beland. Verder is het natuurlijk makkelijk om pakketjes terug naar Nederland te sturen, bijvoorbeeld met souvenirs.
 • Email. Ideaal: snel, goedkoop, op veel plaatsen te gebruiken en je kunt direct een grote groep mensen bereiken. Bijna alle landen hebben tegenwoordig internetcafés. Als je geen emailadres hebt, kun je die vaak gratis krijgen bij bijvoorbeeld Yahoo, Hotmail, GMail of Ekit.
 • Website. Wil je een grote groep mensen (incl. “onbekenden”) op de hoogte houden van je avonturen, ook aangevuld met foto’s en dergelijke? Dan kan een eigen website interessant zijn. Zelf bouwen is een optie (Ja, deze site is een voorbeeld. Zie onder voor meer info), maar dan moet je behoorlijke kennis hebben van het maken van websites. Maak anders gebruik van diensten zoals JohoJournal, IkBenOpReis, WaarBenJij.Nu en AroundTheGlobe.
 • Telefoneren. Bellen vanuit het buitenland is vaak duur, helemaal als je vanuit hotels belt. Met Collect Call (niet altijd mogelijk) kun je het thuisfront laten betalen, maar dat zullen ze ook niet altijd waarderen. Wij hebben o.a. gebruik gemaakt van Ekit, een telefoonkaart waarmee je vanuit veel landen veel goedkoper kunt bellen. In de landen waar het kon, werkte het redelijk goed, hoewel het niet altijd lukte. Verder kun je het beste per land bekijken wat mogelijk is. Zo is bijv. in India het heel goedkoop om bij “telefoonwinkeltjes” (die er veel zijn) te bellen met het thuisfront. Verder kan men nu ook vaak via internet bellen, hoewel de kwaliteit behoorlijk tegen kan vallen.
 • Mobiele telefoon. Handig als je zoveel mogelijk bereikbaar wilt zijn, maar verwacht niet dat het ontvangst in alle landen zo goed is als in Nederland. Hoewel men nu in alle landen wel mobiele telefoons heeft, hangt het van je abonnement af of je kunt bellen of niet. Verder is het bellen vanuit het buitenland naar Nederland met een mobiele telefoon vaak belachelijk duur. Heb je een normaal Nederlands abonnement, dan betaal je toch vaak 1,50 tot 2,50 euro per minuut. Dat betaal je ook als je een gesprek ontvangt, dus hou daar rekening mee! Als je lange tijd in een bepaalde land zit, is het de moeite waard om daar een SIM-kaart te kopen. Voor ons heeft dit niet veel zin, dus daarom hebben wij een abonnement geprobeerd van TrendCall. Een gesprek ontvangen kost in veel gevallen slechts 20 eurocent per minuut, en zelf bellen (via Callback) vaak maar 60 eurocent per minuut. Bij een aantal landen werkte het prima, hoewel we veel problemen hadden met de Callback functie. Dus helemaal ideaal was het nog niet …

Website

Voor de personen die iets over de techniek van deze website willen weten: hij is helemaal gebouwd door Edvar, gebruik makend van gratis verkrijgbare weblog-software:

 • Hosting. Geregeld bij Sohosted. Slechts 1,50 euro per maand, plus 14 euro per jaar voor een eigen domeinnaam. De hosting is inclusief het gebruik van PHP (ASP en CGI zijn ook mogelijk) en MySQL of Access databases. Alles is erg gemakkelijk in te stellen via een controlpanel.
 • Blog-software. Er zijn verschillende (gratis) pakketten beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld op weblog.startpagina.nl. Vaak zijn de pakketten gebaseerd op PHP en MySQL, dus kennis hiervan is noodzakelijk. Voor deze website is gekozen voor de software van Wordpress, aangevuld met vele plug-ins zoals Polyglot (meerdere talen), FAlbum (foto galerij), GeoPositions (links naar Google Maps en zo), WeatherIcon (lokaal weerbericht) en een aantal anderen. Er moet nog wel worden opgemerkt dat veel tijd is gestoken in het aanpassen van de onderdelen om het huidige grafische ontwerp mogelijk te maken, in combinatie met twee verschillende talen.
 • Om tijdens de wereldreis makkelijk foto’s te kunnen uploaden, is bij onze website gekozen voor de Wordpress-plugin FAlbum, waarbij de foto’s worden gehost door Flickr. Flickr biedt namelijk voor US$2 per maand de mogelijkheid om allerlei fotoalbums te maken, waarbij zij zorgen voor functionaliteiten voor het uploaden (en resizen) van foto’s, het tonen van slideshows en om foto’s te koppelen aan locaties. En dat kan dus mooi worden geïntegreerd met deze website! Hoef je dat laatste niet, dan is Webshots ook nog een mogelijkheid om fotoalbums te plaatsen.

Overig

Nog even wat andere kleine opmerkingen en tips:

 • Wees op tijd met het stopzetten van abonnementen of het veranderen van verzekeringen. Dat kan immers niet altijd op elk moment, zodat je er af en toe gewoon weer een jaar aan vast zit …
 • Als je tijdens je reis nog steeds een huis hebt, kijk dan eens op www.infofilter.nl om van ongewenste post af te komen. Ook handig om geen marketing telefoontjes meer te ontvangen.
 • Als je denkt dat je op reis ook nog een auto gaat huren of kopen, vergeet dan niet je rijbewijs mee te nemen en bij de ANWB een Internationaal rijbewijs te kopen. Voor bepaalde landen is dit laatste immers verplicht.
 • Maak kopieën en digitale scans van de belangrijkste documenten (paspoort, visa, rijbewijs, verzekeringspapieren, vliegtickets, ID-nummers van fotoapparatuur, telefoonnummers, adressen, etc.) en zorg dat je ze ook via internet kunt benaderen. Je kunt ze bijvoorbeeld opslaan in een digitale kluis van de ANWB of van Ekit.

Reisschema

World Map

(klik op de map om een grote versie te bekijken)

Hieronder vind je een overzicht van alle gebieden, die we wilden gaan bezoeken en de bijbehorende hoogtepunten. De uiteindelijke reis was bijna precies volgens deze planning!

 • Vietnam (14 Februari 2007 - 14 Maart 2007)
  Hanoi, Halong Bay, Sapa, Hue, Hoi An, Nha Trang, Dalat, Cat Tien National Park, Mekong Delta, Vietcong tunnels, Ho Chi Minh Stad

 • Nieuw Zeeland (15 Maart 2007 - 16 April 2007)
  Christchurch, de Catlins, Milford Sound, Doubtful Sound, Queenstown, Fox Glacier, Kaikoura, Wellington, Tongariro, Rotorua, Waitomo grotten, Tiritiri Matangi eiland, Auckland

 • Canada (17 April 2007 - 16 Mei 2007)
  Vancouver, Vancouver Island, Jasper/Banff/Yoho/Kootenay Nationale Parken

 • Brazilië (17 Mei 2007 - 14 Juni 2007)
  Rio de Janeiro, Pantanal, Iguaçu Falls, Sao Paulo

 • Madagaskar (15 Juni 2007 - 8 Juli 2007)
  Antananarivo, Nationaal Park Andasibe-Mantadia, Antsirabe, Fianarantsoa, Nationaal Park Ranomafana, Ranohira (Nationaal Park Isalo), Tulear, Anakao

 • Tanzania (9 Juli 2007 - 1 Augustus 2007)
  Dar Es Salaam, Arusha (safari naar Lake Manyara, Serengeti, Ngorongoro, Tarangire en Arusha Nationaal Park), Zanzibar

 • Azië (2 Augustus 2007 - 30 September 2007)
  India: Mumbai, Jodhpur, Jaisalmer, Bikaner, Agra, Varanasi
  Nepal: Kathmandu, Chitwan NP, Pokhara
  China: Tibet, Chengdu, Xian, Beijing, Chinese Muur

 • Trans-Siberië Express (1 Oktober 2007 - 8 Oktober 2007)
  We hebben de Trans-Mansjoerije Express genomen: Beijing - Irkutsk - Moskou

 • Rusland (8 Oktober 2007 - 16 Oktober 2007)
  Moskou, St. Petersburg en vervolgens via Helsinki (Finland) en Rostock (Duitsland)

 • Thuis! (20 Oktober 2007)
       Einde ...